3 Crypto-scams om op te letten

Digitale veiligheid begint bij het bewust zijn van de risico's en mogelijke scams. In een eerder artikel: ‘Hoe beveilig je jezelf tegen veelvoorkomende cryptocurrency scams?’, bespraken we een tweetal cryptocurrency scams. Vandaag bespreken we een drietal andere scams, namelijk: giveaway scams, Man-In-The-Middle cyberaanvallen en pyramid schemes.

Crypto giveaway scams

Talloze giveaway acties worden vaak op social media verspreidt. Meestal zijn het leuke initiatieven van betrouwbare partijen. Echter, moet je scherp zijn op neppe acties, waarbij absurde prijzen worden aangeboden. Vaak reageren en liken botaccounts deze posts, waardoor de acties legitiem lijken.

Wees daarom scherp op de volgende punten:

  • Adres verificatie: stuur nooit Bitcoin of een andere crypto om je blockchain adres te verifiëren.
  • Google: Google het bedrijf eerst en kijk of je te maken hebt met een legitieme partij.
  • URL: Controleer de website URL en weet zeker dat je niet te maken hebt met een gespoofte website.
ontwerpzondertitel[4]
ontwerpzondertitel[5]

Man-In-The-Middle (MITM) cyberaanvallen

Een Man-In-The-Middle is een cyberaanval waarbij een oplichter gebruik maakt van een wifinetwerk. Vooral bij een openbaar wifinetwerk, zoals in de trein, vliegveld of restaurant is zo’n aanval mogelijk. Voor de hacker is het belangrijk dat hij dichtbij genoeg is om te kunnen verbinden met de wifi. Een dergelijke aanval kan dus ook thuis plaatsvinden. Tenminste, als je niet goed beveiligd bent. Zorg daarom altijd dat je wifinetwerk goed is beveiligd. De oplichter onderschept via het netwerk jouw data. Hierdoor kan de “Man-In-The-Middle”, jouw data bekijken, zoals inloggegevens en wachtwoorden.

Hoe bescherm ik mezelf tegen zo’n aanval?
De beste manier om je tegen een Man-In-The-Middle aanval te beschermen is door gebruik te maken van een VPN. Een VPN versleuteld de data die van en naar jouw computer gaat. De hacker kan de data misschien wel onderscheppen, maar hij kan deze niet lezen.

Pyramid schemes

Een pyramid scheme of piramidespel is een frauduleus systeem dat berust op het idee van veelbelovende opbrengsten tegen een laag risico. De eerste investeerders krijgen een hoge ‘return of investment’ (ROI). Het idee hierachter is dat je investeert in het initiatief om vervolgens dit op jouw beurt anderen aan te bevelen. Dit systeem is echter illegaal, want er geen sprake van een echte belegging. De rendementen worden betaald uit de inleg van nieuwe investeerders. Als er te weinig nieuwe deelnemers zijn, stort de piramideconstructie in en zijn de meeste deelnemers hun geld kwijt.

ontwerpzondertitel[6]
Lees meer over: