Wat zijn aandelen? De bekendste manier van beleggen uitgelegd

Investeren in aandelen: alles wat je moet weten

Wanneer je aan beleggen denkt, komt het woord ‘aandelen’ misschien wel als eerste bij je op. Maar wat zijn aandelen nu precies en hoe verhandel je deze?

Wat zijn aandelen?

 

Aandelen zijn delen van organisaties en bedrijven. Dus je koopt een stukje deelneming aan het kapitaal van het bedrijf. Bedrijven geven aandelen uit om zo meer vermogen aan te trekken. Dit zodat het bedrijf meer eigen vermogen heeft om te investeren in andere projecten. Bedrijven geven aandelen uit voor een bepaalde waarde. Nadat deze aandelen op de markt gezet zijn, gaat deze waarde schommelen. Dit komt omdat de aandelen dan bepaald worden door de koers van de markt. Het kan dus dat een aandeel hard stijgt of daalt, nadat deze gekocht is.

 

De koers wordt bepaald door vraag en aanbod naar het bedrijf. Wanneer de vraag naar een bepaald aanbod stijgt, zal ook de koers stijgen. Vraag en aanbod naar bedrijven hangt vaak af van de prestaties van een bedrijf. Wanneer een bedrijf goed presteert, zal de vraag stijgen.

 

Naast de winst die gemaakt kan worden wanneer het aandeel stijgt, kan een belegger winst maken doordat het bedrijf dividend uitkeert. Dit kan een deel van de winst zijn, maar het kan bijvoorbeeld ook in de vorm van aandelen. Dit betekent dus dat een aandeelhouder winst krijgt omdat het bedrijf dividend uitkeert.

aandelen, dividendaandelen, market

Hoe verhandel je aandelen?

 

Aandelen zijn op beurzen te verhandelen. Voor beleggers zijn aandelen niet zomaar te verkrijgen. Dit gaat meestal via een bank of broker die als tussenpersoon functioneert tussen beurzen en beleggers. De meeste brokers bieden veel verschillende soorten aandelen aan.

 

Het is aan te raden om als belegger in verschillende aandelen te beleggen. Dit zorgt voor een minder risicovol aandelenportfolio. Wanneer een belegger bijvoorbeeld in één aandeel (dus één bedrijf) belegt en dit bedrijf slecht gaat draaien, daalt het gehele aandelenportfolio van de belegger. Maar wanneer een belegger investeert in verschillende aandelen, van verschillende bedrijven uit verschillende branches, kan dit voorkomen worden. Door ook te investeren in verschillende branches zorgt een belegger ervoor niet de dupe te zijn van een recessie in een bepaalde branche. Zonder spreiding in het portfolio van de belegger is het beleggen in aandelen dus risicovol. Het kan namelijk betekenen dat een aandeelhouder zijn volledige inzet kwijtraakt wanneer hij maar in één aandeel investeert.

 

Een belegger kan er, naast het beleggen in aandelen, voor kiezen om te investeren in ‘beleggingsfondsen’. Dit zijn fondsen met een portfolio aan aandelen. Zo kan een belegger in één keer een 'mandje' met verschillende aandelen kopen. Dit zorgt ervoor dat een belegger gelijk een divers portfolio heeft en niet al de verschillende aandelen zelf hoeft te kopen. Belangrijk om te onthouden is dat beleggingsfondsen beheerd worden door een fondsbeheerder. Daarnaast kunnen aandelen door de belegger, tijdens de openingstijden van de beurs, altijd zelf verhandeld worden. Bij een beleggingsfonds gebeurt dit meestal de dag nadat de beurs weer opent.

 

Wil je meer weten over beleggingsfondsen of over de beurs? Klik dan hieronder.