Investeren in Aandelen: Alles Wat Je Moet Weten

Wanneer men aan beleggen denkt is een van de eerste woorden 'aandelen,' maar wat zijn deze aandelen nou precies en hoe verhandel ik deze?

Wat zijn aandelen?

 

Aandelen zijn delen van organisaties en bedrijven. Dus je koopt een stukje deelneming aan het kapitaal van het bedrijf. bedrijven geven aandelen uit om zo meer vermogen aan te trekken. Dit zodat het bedrijf meer eigen vermogen heeft om te investeren in andere projecten. Bedrijven geven aandelen uit voor een bepaalde waarde. Nadat deze aandelen op de markt gezet zijn gaan deze waarde schommelen. Dit komt omdat de aandelen dan bepaald worden door de koers van de markt. Het kan dus dat een aandeel nadat deze gekocht is hard stijgt of daalt.

 

De koers wordt bepaald door vraag en aanbod naar het bedrijf. Wanneer de vraag naar een bepaald aanbod stijgt zal ook de koers stijgen. Vraag en aanbod naar bedrijven hangt vaak af van de prestaties van een bedrijf. Wanneer een bedrijf goed presteert zal de vraag stijgen.

 

Naast de winst die gemaakt kan worden wanneer het aandeel stijgt. Kan een belegger ook winst maken doordat het bedrijf dividend uitkeert. Dit kan een deel van de winst zijn maar kan ook bijvoorbeeld in de vorm van aandelen. Dit betekend dus dat een aandeelhouder winst krijgt omdat het bedrijf dividend uitkeert.

 

 

aandelen, dividendbeleggen

Hoe verhandel ik aandelen?

 

Aandelen zijn op beurzen te verhandelen. Voor beleggers zijn aandelen niet zomaar te verkrijgen. Dit gaat meestal via een bank of broker die als tussenpersoon functioneren tussen beurzen en beleggers. De meeste brokers bieden veel verschillende soorten aandelen aan.

 

Het is aan te raden als belegger om in verschillende aandelen te beleggen, dit zorgt voor een minder risicovol aandelenportfolio. Een voorbeeld hiervan is: wanneer een belegger in één aandeel (dus een bedrijf) belegt en dit bedrijf gaat slecht draaien, daalt het gehele aandelenportfolio van de belegger. Wanneer een belegger investeert in verschillende aandelen van verschillende bedrijven uit verschillende branches wordt een belegger niet hard geraakt wanneer een bedrijf slecht begint te draaien. Door ook te investeren in verschillende branches zorgt een belegger ervoor niet het dupe te zijn van een recessie in een bepaalde branche.

Zonder spreiding in het portfolio van de belegger is het beleggen in aandelen dus risicovol. Het kan namelijk betekenen dat een aandeelhouder zijn volledige inzet kwijtraakt wanneer hij maar in één aandeel investeert.

 

Naast alleen aandelen kan een belegger er ook voor kiezen om te investeren in ‘beleggingsfondsen’. Dit zijn fondsen met een portfolio aan aandelen. Zo kan een belegger in één keer een “mandje” met verschillende aandelen kopen. Dit zorgt ervoor dat een belegger gelijk een divers portfolio heeft en niet al de verschillende aandelen zelf hoeft te kopen.

Belangrijk om te onthouden is dat beleggingsfondsen beheerd worden door een fondsbeheerder. Daarnaast kunnen aandelen door de belegger zelf tijdens de openingstijden van de beurs altijd verhandeld worden. Bij een beleggingsfonds gebeurt dit meestal de volgende dag wanneer de beurs weer opent.

 

Meer willen weten over beleggingsfondsen? Klik dan hier.

 

Meer weten? Neem dan gerust contact met ons op

Heb je een vraag of wil je meer informatie. Neem dan contact met ons op via e-mail, telefoon of stuur ons een berichtje via WhatsApp.

whatsappimage2022-02-17at12.23.53(1)