Aandelen VS de grootste ETF’s in 2024

In het artikel van vandaag behandelen we twee van de meest bekende beleggingsproducten, aandelen en ETF's. Wat het precies is en wat de verschillen tussen de twee zijn leggen we uit.

Aandelen VS ETF

Aandelen vertegenwoordigen eigenaarschap in een bedrijf en een aanspraak op een deel van zijn activa en winsten. Wanneer je een aandeel koopt, bezit je een klein stukje van het bedrijf en heb je recht op een deel van de winsten, via dividenden of een stijging van de aandelenkoers. Bedrijven gebruiken aandelen emissies om kapitaal op te halen voor uitbreiding en groei. De prijs van een aandeel wordt bepaald door vraag en aanbod op de markt, met veranderingen in bedrijfsresultaten en marktomstandigheden die invloed hebben op de koers van het aandeel. Aandelen kunnen op beurzen worden gekocht en verkocht via een makelaar en worden vaak als lange termijn beleggingen vastgehouden.

Let op: beleggen brengt risico’s met zich mee, je kan je inleg verliezen

Klik hier om te starten

ETF’s

ETF’s (Exchange Traded Funds) zijn beleggingsfondsen die op beurzen verhandeld kunnen worden als aandelen. Ze bestaan uit een mandje met verschillende activa, zoals aandelen, obligaties, grondstoffen, of een combinatie daarvan. Hierdoor bieden Exchange Traded Funds een efficiënte en betaalbare manier om in verschillende activaklassen te beleggen en een brede markt of sector te volgen. De prijs van een ETF wordt bepaald door de waarde van de onderliggende activa en wordt regelmatig bijgewerkt. Exchange Traded Funds worden verhandeld via een beurs en kunnen op elk moment tijdens de handelsuren op de beurs worden gekocht of verkocht.

Let op: beleggen brengt risico’s met zich mee, je kan je inleg verliezen

Klik hier om te starten

Wat zijn de verschillen?

Aandelen en Exchange Traded Funds zijn beide vormen van beleggingen, maar met verschillende kenmerken:

  • Structuur: aandelen vertegenwoordigen eigendom in één specifiek bedrijf, terwijl Exchange Traded Funds een mandje van verschillende activa bevatten.
  • Diversificatie: aandelen in één bedrijf zijn risicovoller dan het beleggen in een ETF, aangezien de prestaties van het bedrijf sterk beïnvloed kunnen worden door specifieke factoren. ETF’s bieden een bredere diversificatie en een lager risico.
  • Liquiditeit: aandelen kunnen soms moeilijk te verkopen zijn, afhankelijk van de grootte en liquiditeit van het bedrijf. Exchange Traded Funds zijn gemakkelijker te verkopen, aangezien ze op beurzen verhandeld kunnen worden.
  • Kosten: het kopen en verkopen van aandelen kan duurder zijn dan ETF’s, omdat beleggers vaak hogere kosten moeten betalen voor individuele aandelentransacties. ETF’s zijn vaak goedkoper, omdat ze in bulk worden verhandeld.

Beide aandelen en ETF’s hebben hun eigen voordelen en nadelen en het is belangrijk om je doelen, beleggingshorizon en risicotolerantie te overwegen voordat je besluit welke vorm van belegging het beste bij je past.

Lees meer over: