Adyen: De grootste kans van 2023 op de aandelenmarkt?

Adyen, een belangrijke speler in het verwerken van betalingen,maakt op dit moment een grote daling door op de aandelenmarkt. De groei van de inkomsten van dit Nederlandse bedrijf gaat aanzienlijk langzamer dan invoorgaande jaren, terwijl de kosten voor het personeel toenemen. Dit slechte nieuws heeft beleggers teleurgesteld en heeft geleid tot een sterke daling van…

Adyen, een belangrijke speler in het verwerken van betalingen,maakt op dit moment een grote daling door op de aandelenmarkt. De groei van de inkomsten van dit Nederlandse bedrijf gaat aanzienlijk langzamer dan invoorgaande jaren, terwijl de kosten voor het personeel toenemen. Dit slechte nieuws heeft beleggers teleurgesteld en heeft geleid tot een sterke daling van de aandelenkoers, met een afname van maar liefst 33 procent. Hierdoor is de totale waarde van het bedrijf op de beurs plotseling met meer dan 16 miljard euro verminderd.

 

Wat is Adyen?

Het bedrijf is bekend vanwege het aanbieden van technologie voor betalingen aan verschillende fysieke en online winkels, waaronder bekende namen zoals De Bijenkorf, Coolblue en Spotify. Via hun-platform kunnen klanten betalingen ontvangen en verwerken. Hoewel de aandelenkoers gisteren sloot op 1472 euro, heeft het nu een waarde van slechts 900 euro, wat resulteert in een aanzienlijk verlies van ongeveer 33 procent.

 

de daling van adyen

Afbeelding: De daling van het aandeel Adyen

 

Wat is de reden voor deze daling?

Deze zorgwekkende situatie is het gevolg van tegenvallende prestaties gedurende het eerste halfjaar van dit jaar. In voorgaande jaren maakte Adyen aanzienlijke groei door, wat resulteerde in grote stijgingen van zowel de inkomsten als de winst. Echter, deze sterke groei lijkt nu af te nemen. Gedurende de eerste zes maanden van dit jaar is het aantal verwerkte betalingen met 23 procent toegenomen, terwijl de inkomsten met 21 procent zijn gestegen.

Verwachtingen van beleggers

Hoewel deze groeicijfers voor veel bedrijven als acceptabel zouden worden beschouwd, zijn de verwachtingen voor Adyen en zijn investeerders veel hoger. In het eerste halfjaar van het vorige jaar was er nog een groei van de inkomsten met 37 procent. De minder sterke groei kan deels worden toegeschreven aan een terughoudende houding van consumenten in de Verenigde Staten, waardoor de inkomstengroei daar lager uitvalt dan eerder verwacht. Daarnaast neemt de concurrentie in Noord-Amerika steeds verder toe.

 

Tegelijkertijd blijft het bedrijf nieuwe medewerkers aannemen, wat heeft geleid tot hogere kosten. De uiteindelijke winst is gestabiliseerd op 282,2 miljoen euro. De hoge verwachtingen van beleggers spelen enorme rol in de daling van vandaag. Dit is te zien aan de impact van zelfs een kleine tegenvaller in de resultaten op de aandelenprijs. Volgens Hans de Geus, een commentator op het gebied van beurszaken bij RTL Z, verklaart dit de sterke daling van het aandeel. De daling is zelfs zo hevig dat de handel tijdelijk is stilgelegd.

 

Wat zeggen experts hierover?

Volgens De Geus was het bedrijf enigszins overgewaardeerd. Bedrijven met minder sterke groei, zoals AkzoNobel, hebben een marktwaarde die ongeveer 1,2 keer hun inkomsten bedraagt. Bij ASML, een bedrijf met aanzienlijk sterkere groei, ligt dit getal rond de zeven keer de inkomsten. Zelfs na de huidige daling heeft de marktwaarde van Adyen nog steeds een verhouding van 25 keer de inkomsten! Vanwege de omvang van Adyen, die tot vandaag het zevende grootste bedrijf was op de AEX-beurs, heeft de procentuele daling van de aandelenkoers een aanzienlijke impact. Het totale verlies aan waarde van het bedrijf bedraagt nu meer dan 16 miljard euro.

Biedt dit kansen voor de toekomst?

Echter ligt een enorme kans voor beleggers, ja de cijfers vielen tegen maar de inkomsten zijn 21 procent gestegen tegenover vorig jaar. In dit feit kan voor de langere termijn een kans gezien worden. Op de korte termijn kan het aandeel verder zakken, maar volledig verdwijnen hoeven we niet bang voor te zijn.

Meer weten?

 

Vond je dit een interessant onderwerp? Laat het ons weten door je in te schrijven op onze nieuwsbrief en hou onze socials in de gaten. Wil je een beleggingsplan maken, maar je komt er niet helemaal uit? Geen probleem, BWB Beleggen staat voor je klaar en we helpen je graag.

 

Let op: beleggen brengt risico's met zich mee, je kan je inleg verliezen   

Lees meer over: