De beursindex van Nederland genaamd: AEX

De meeste Nederlandse beleggers kennen de afkorting wel. De Amsterdam Exchange Index, maar wat houd deze index nou precies in. Wat kunnen we precies met de AEX?

Wat is de AEX?

 

De AEX is voor veel Nederlandse beleggers bekend. Dit is namelijk een index van de top 25 grootste Nederlandse beursgenoteerde bedrijven. Een index is een gemiddelde koers van al de verschillende koersen van die 25 bedrijven. Dit betekend dus dat wanneer het grootste deel van de bedrijven stijgt de AEX dus ook zal stijgen. Dit geldt ook voor het dalen van de bedrijven.

 

De AEX bestaat al sinds januari 1983 en is de eerste beurskoers in Europa die real-time de koers bijhoud. Naast de AEX bestaan er nog twee andere koersen in Nederland. Dit zijn de AMX en de AScX.

De AMX is een index die bestaat uit middelgrote bedrijven die beursgenoteerd zijn.

De AScX bestaat uit de kleinste bedrijven van de Nederlandse beurs. Alle drie de koersen bestaan dus uit andere bedrijven.

 

 

aex

Voordelen van beleggen in de AEX.

 

De bedrijven uit de AEX staan nooit vast. Dit betekend dat wanneer een belegger in de AEX belegt niet altijd in dezelfde bedrijven belegt. Wanneer uit uitzonderlijk goed gaat met het bedrijf 26 stijgt deze naar de AEX en wisselt deze met bedrijf 25. Een aantal van grote voorbeelden van bedrijven zijn: ASML, Heineken en Philips. Het kan zomaar betekenen dat bedrijven nu in de AEX zitten maar over twee jaar niet meer. Doordat bedrijven kunnen wisselen in de AEX belegt een belegger altijd in de grootste 25 bedrijven en niet in de aandelen van een van de 25. Dit betekend wanneer een bedrijf het slecht doet deze uit de AEX verdwijnt. Dit zorgt dus voor een stabiele belegging.

 

Doordat beleggers altijd in de index investeren zorgt dit ervoor dat ze altijd in de 25 grootste bedrijven investeren. Dit zorgt ervoor dat de AEX heel stabiel is. De AEX kan verslechteren wanneer het slecht gaat met de Nederlandse economie.

Aangezien beleggers in 25 verschillende bedrijven beleggen zorgt dit voor veel spreiding in een portfolio. Daarnaast wordt er belegt in veel verschillende soorten bedrijven. Denk aan een stukje tech, financiële dienstverlening en consumentengoederen. Daarnaast investeert een belegger in veel verschillende industrieën dit zorgt voor een mooi gespreid portfolio.

Het gemiddelde rendement van de AEX ligt tussen de 5% en 6% in de afgelopen dertig jaar. Dit samen met een gemiddelde dividenduitkering van 3% zorgt ervoor dat de AEX dichtbij het gemiddelde rendement van aandelen komt. Dit is namelijk 9.5% per jaar. Deze cijfers duiden een gemiddeld rendement van de AEX aan. Deze kan per jaar verschillen.

De AEX is dus een index die weergeeft hoe de grootste 25 Nederlandse bedrijven functioneren op de beurs. U kan in doormiddel van ETF’s of beleggingsfondsen investeren in de AEX. Een ETF volgt de AEX bijvoorbeeld nauwkeurig en een beleggingsfonds wil de AEX bijvoorbeeld verslaan. Aangezien de AEX meestal stijgt is dit een hele solide belegging.

 

Meer willen weten over ETF's of beleggingsfondsen? Klik dan hier.

Meer weten? Neem dan gerust contact met ons op

Heb je een vraag of wil je meer informatie. Neem dan contact met ons op via e-mail, telefoon of stuur ons een berichtje via WhatsApp.

whatsappimage2022-02-17at12.23.53(1)