Beleggen doormiddel van Dollar Cost Averaging

Dollar Cost Averaging (DCA) is een beleggingsstrategie die is ontworpen om systematisch en periodiek dezelfde hoeveelheid aandelen over een lange periode te kopen, in plaats van het hele bedrag in één keer te beleggen. Kortom, is het dus een vorm van gespreid beleggen.

Wat is Dollar Cost Averaging

Dollar Cost Averaging is een investeringsstrategie die gunstig kan zijn voor beleggers die het risico willen verminderen en die vertrouwd zijn met een consistent investeringsplan. Een DCA-strategie is een manier om te beleggen in de aandelen- of cryptocurrency-markt door regelmatig een vast bedrag te beleggen, ongeacht de huidige aandelenkoers. Door deze aanpak kunnen beleggers meer aandelen kopen als de prijs laag is en minder als de prijs hoog is. Na verloop van tijd kan het helpen de gemiddelde investeringskosten te verlagen en de volatiliteit (de mate van beweeglijkheid van de koers) te verminderen, omdat beleggers niet proberen de aandelenmarkt te timen, maar op een consistente manier beleggen.

Dollar Cost Averaging is een beleggingsstrategie die het marktrisico dat je loopt, beperkt. Je kunt dan gedurende een lange periode regelmatig voor een vaste tijd beleggen, wat het beste werkt als de markt laag is. In dit artikel kan je leren hoe Dollar Cost Averaging werkt en hoe je hiervan kunt profiteren.

Nadelen van DCA

Een nadeel van de Dollar Cost Averaging strategie is dat er meestal meer transactiekosten aan verbonden zijn. Wanneer je een eenmalige investering doet, betaalt je slechts één keer transactiekosten. Door altijd een klein bedrag te storten betaal je bij veel aanbieders keer op keer transactiekosten.

Een ander nadeel volgens sommige experts is dat je met deze strategie een lager rendement behaalt in vergelijking met een eenmalige investering. Het argument hier is dat aandelenmarkten de neiging hebben om in de loop van de tijd te stijgen. Daarom kunnen door het inhouden van fondsen grote winsten worden gemist. Een kanttekening hierbij is dat het doorgaans alleen geldt voor de meer ervaren belegger. Je moet immers weten wanneer de markt op het laagste punt staat.

Voordelen van DCA

Misschien wel het grootste voordeel van DCA is dat het de emotie wegneemt. De afspraak die je vooraf met jezelf hebt gemaakt, is vrij duidelijk. Bijvoorbeeld door elke week of maand een vast bedrag in te leggen. Als de markt daalt, moet je natuurlijk standhouden! Dan moet je blijven investeren.

Hiermee creëer je doorgaans een situatie waarbij je de schommelingen in de koers tegengaat. Je belegt consistent maar koopt daardoor meer aandelen als de prijzen laag zijn. Dit creëert een scenario waarin de gemiddelde kosten per aandeel lager zijn dan de gemiddelde aandelenprijs.

Deze strategie is ook perfect voor mensen met kleine investeringen. Op deze manier kan je eenvoudig posities openen. Het sluit ook aan bij het gevoel van veel beginners. Je neemt niet veel risico door direct veel geld te beleggen.

DCA voor de lange termijn

De DCA-strategie stelt jou als belegger in staat om over een lange periode vermogen op te bouwen. Zoals we eerder benoemde doe je dit door wekelijks of maandelijks een vast bedrag in te leggen. Afhankelijk van jouw financiële situatie kijk je wat bij je past en wat jij kunt investeren. Of het nu om een wekelijkse of maandelijks inleg gaat, is het belangrijk dat je dit consistent volhoudt. Het dus zaak dat je voor jezelf een beleggingsplan opstelt hoe jij doormiddel van, bijvoorbeeld de DCA-strategie, vermogen gaat opbouwen.

Een beleggingsplan maken

De kracht van Dollar Cost Averaging wordt dus met name gecreëerd wanneer je herhaaldelijk belegd over de lange termijn. Dat herhaaldelijk beleggen is soms nog best lastig. Wellicht omdat je geen zin of tijd hebt om te herinvesteren. Scalable Capital biedt hier een interessante oplossing voor. Doormiddel van het beleggingsplan bij de Scalable broker plaats je geautomatiseerd een herhalende kooporder. Dit is geheel kostenvrij én is gemakkelijk in te stellen doormiddel van een incassomachtiging.

Aanbod

Deze broker heeft een groot aanbod aan ETF’s (meer dan 1.800 ETF’s), aandelen (meer dan 7.000 aandelen) en fondsen (meer dan 2.000 fondsen). Ook voor de Crypto enthousiasten kent Scalable een grootschalig aanbod. Scalable biedt zelfs de mogelijkheid om (kostenvrij!) een beleggingsplan op te stellen. Of het nu ETF’s, fondsen, aandelen of crypto is je kunt gemakkelijk kiezen in welk beleggingsproduct je wilt beleggen en beleggingsplannen kunnen al vanaf 1 euro worden opgezet. Klik op de button hieronder om meer te weten te komen over het beleggingsplan van Scalable Capital.

Let op:Er zijn risico’s verbonden aan beleggen.

Meer weten over het beleggingsplan

Je eigen broker kiezen

Daarnaast stelt Scalable je in staat commissie-vrij te beleggen tegen een vast maandelijks bedrag. De PRIME broker is vooral een interessante optie. Wanneer je drie transactie per maand plaatst heb je het abonnement er al uit. Daarnaast heb je al de voordelen die je bij de FREE broker ook hebt.

Lees meer over: , ,