Beleggen in Grondstoffen uitgelegd, de beste strategie tegen inflatie

Beleggen in Grondstoffen

Naast het beleggen in aandelen, Cryptovaluta, obligaties en edelmetalen bestaat er ook nog de manier van beleggen in grondstoffen. Vandaag kijken we naar deze manier van beleggen.

 

Wat is beleggen in grondstoffen?

 

De naam zegt het al u belegt in grondstoffen. Hier wordt mee bedoelt het investeren of aanschaffen van bepaalde grondstoffen om winst mee te maken. Grondstoffen zijn voor van alles nodig. Daarom is het beleggen van grondstoffen ook ene heel breed begrip. Dit beleggen kan namelijk in veel verschillende soorten producten. Het is aan de belegger zelf om deze in te kopen.

 

Voorbeelden van grondstoffen zijn bijvoorbeeld edelmetalen zoals goud en zilver. Maar ook bijvoorbeeld olie, landbouwproducten en overige metalen. Het begrip is dus heel breed. Daarnaast is het ook mogelijk te beleggen in grondstoffen doormiddel van beleggingsfondsen en ETF’s, deze zorgen voor een breed portfolio aan grondstoffen.

 

Het doel van beleggen in grondstoffen is natuurlijk het laag inkopen van grondstoffen om deze hoog weer te verkopen. Bij grondstoffen is het dus belangrijk goed de markt te kennen. Grondstoffen zij vaak een heel specifiek beleggingsmiddel. Het is dus essentieel om veel kennis van de markt te hebben. Dit maakt beleggen in grondstoffen ook iets minder toegankelijk dan bijvoorbeeld beleggen in aandelen en cryptovaluta.

 

Het beleggen in grondstoffen kan dus in allerlei soorten en maten. Wat belangrijk is voor beginnende beleggers in deze wereld is het volgen van verschillende markt. Want het beleggen in grondstoffen is niet zoals de aandelenmarkt. Wanneer het slecht met de aandelenmarkt gaat, gaat het meestal met een heel aantal aandelen slecht. Wanneer het slecht met de olieprijs gaat hoeft dit niks te betekenen voor de prijs van metaal.

 

Beleggen in grondstoffen

 

Voordelen van beleggen in grondstoffen

 

Diversificatie

 

Wanneer je belegt in grondstoffen creëer je een divers portfolio. Dit betekend dat een belegger beter beschermt is tegen eventuele dalingen van andere producten. Wanneer bijvoorbeeld de goudprijs daalt kan de prijs van olie bijvoorbeeld stijgen.

 

Grondstoffen kunnen niet failliet

 

In tegenstelling tot aandelen, obligaties of cryptovaluta kunnen grondstoffen niet failliet. Dit betekend dat het een hele veilige vorm van beleggen is. De grondstoffen waarin men belegt zijn altijd nodig. Dit zorgt ervoor dat deze beleggingen heel betrouwbaar zijn.

 

Schaarste

 

Grondstoffen zijn schaars, we leven in een economie waarin steeds meer consumenten steeds meer verbruiken. Dit betekend dat er meer grondstoffen uit de aarde gehaald moeten worden. Dit betekend ook dat er steeds minder overblijft en grondstoffen dus steeds schaarser worden. Wanneer een product schaarser wordt stijgt vanzelf de prijs.

 

Bescherming

 

Grondstoffenprijzen zijn vaak gekoppeld aan de prijs van de Amerikaanse dollar. Dit kan dienen als een hedge tegen valutarisico's, vooral voor beleggers die in andere valuta dan de dollar handelen.

 

Groeipotentieel

 

Met de groeiende vraag naar grondstoffen in opkomende markten, zoals China en India, kan beleggen in grondstoffen profiteren van toenemende consumentenbehoeften en industriële ontwikkeling in deze regio's. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de materialen die in een elektrische auto gaan.

 

Nadelen van beleggen in grondstoffen

 

Volatiliteit

 

Beleggen in grondstoffen kent een groot nadeel dat is volatiliteit, de markt voor de meeste grondstoffen is continu in beweging. De factoren die de koers bepalen zijn daarnaast ook instabiel. Zo zijn er veel regionale maar ook wereldwijde ontwikkelingen waar de meeste grondstoffen sterk op reageren. Het is dus van noodzaak de markt goed te kennen en daarnaast ook in de gate te houden. Dit zorgt ervoor dat je niet tegen nare ontwikkelingen aanloopt.

 

Technologische veranderingen

 

Innovaties en technologische ontwikkelingen kunnen de vraag naar bepaalde grondstoffen beïnvloeden. Bijvoorbeeld, alternatieve energiebronnen kunnen de vraag naar fossiele brandstoffen verminderen.

 

Meer weten over beleggen in Edelmetalen of Aandelen? Klik dan hieronder