Diversificeren met de grootste Beleggingsfondsen in 2024

Diversificeren met Beleggingsfondsen

Naast het beleggen in aandelen of cryptovaluta zijn er nog andere beleggingsvormen. Een daarvan zijn 'beleggingsfondsen'. Een diverse manier van beleggen die actief beheerd wordt door een ander, maar hoe zien die fondsen eruit?

Wat zijn beleggingsfondsen?

 

Naast het los beleggen in aandelen, crypto of obligaties. Bestaan er ook zogenaamd mandjes waarmee een belegger meteen een aantal van deze beleggingen doet in een keer. Dit noemen we beleggingsfondsen. Een bekend woord in de wereld van beleggen. Maar wat betekend het nou precies?

 

Fondsen zijn fondsen opgericht waarmee beleggers dus meerdere beleggingen in een keer kunnen aanschaffen. Dit zodat ze meer spreiding maken in hun portfolio en dus ook minder risico lopen met hun beleggingen. Dit zorgt ervoor dat beleggingsfondsen een aantrekkelijke vorm van beleggen zijn.

Beleggingsfondsen worden ook actief beheert. Dit betekend dat er een partij beheerder is van het fonds. Deze bepalen in welke financiële middelen belegt worden. Vaak zit er aan een beleggingsfonds ook kosten, deze zijn ingericht als beloning voor de beheerder.

Het doel van fondsen is het verslaan van de markt. Een beheerder wil dus meer rendement maken dan de markt zelf doet.

Welke beleggingsfondsen zijn er allemaal?

 

Beleggingsfondsen zijn er in alle soorten en maten. Dit betekend dat het belangrijk is goed te kijken welk fonds het beste bij u past. Alle fondsen hebben andere voor- en nadelen. Zo kennen ze verschil in rendement maar ook in bijvoorbeeld risico. Een aantal voorbeelden van beleggingsfondsen zijn:

 

  • Aandelenfondsen, aandelenfondsen zijn fondsen waarmee puur belegt wordt in aandelen. De beheerder bepaald vanuit zijn kennis in welke aandelen belegt word. Aandelenfondsen hebben gemiddeld ook een hoog rendement.
  • Obligatiefondsen, obligatiefondsen lijken op aandelenfondsen alleen wordt er geïnvesteerd in obligaties. Het risico van obligatiefondsen is dus lager dan bij aandelenfondsen aangezien obligaties minder risico lopen.
  • Grondstoffondsen, deze fondsen zijn minder bekend dan de voorgaande twee. Bij deze fondsen wordt belegt in grondstoffen. Denk hierbij aan edelmetalen of olie.
  • Mixfondsen, deze fondsen zijn uniek en beleggen niet in een soort belegging. Mixfondsen beleggen namelijk in verschillende vormen van beleggingen. Zo kan het zijn dat een mixfonds bestaat uit aandelen, obligaties en edelmetalen. Dit zorgt ervoor dat een belegger nog minder risico loopt.

Dit zijn de grootste en meest voorkomende fondsen.

beleggingsfondsen

Naast deze fondsen bestaat er ook nog een andere manier van beleggingsfondsen. Deze noemen we ETF’s, ETF’s zijn fondsen die de index van bepaalde beleggingen vormen en zo stijgen of dalen. ETF’s zijn op dit moment razend populair. Dit doordat de kosten laag zijn en er niet veel vermogen nodig is om in te stappen.

 

Meer lezen over ETF’s klik dan hier.