Bitvavo en de verdwenen €280 miljoen, hoe is dit gebeurt

Afgelopen vrijdag 16 december kwam het nieuws naar buiten dat Bitvavo in de problemen was gekomen. Het crypto platform Bitvavo heeft een gat van €280 miljoen in de begroting en dat gat is ontstaan nadat crypto-leenplatform Genesis te maken kreeg met liquiditeitsproblemen. Die problemen komen voort uit de situatie bij FTX.

Wat is er nu precies aan de hand?

Bitvavo heeft klanttegoeden uitstaan bij Genesis. In deze constructie zit €280 miljoen vast. Genesis werd gebruikt voor staking diensten van de broker. Nu heeft Genesis zelf niet gek gehandeld of rare keuzes gemaakt, maar ze zijn verwikkeld in een moeilijk proces qua liquiditeit, doordat ze zelf honderden miljoenen dollars missen door de financiële connectie die Genesis met FTX had.

Bitvavo’s reactie op de recente ontwikkelingen

“Bitvavo Custody BV, een onderdeel van de Bitvavo Group, heeft gebruik gemaakt van diensten van de Digital Currency Group en haar gelieerde ondernemingen (DCG) om off-chain stakingdiensten aan haar klanten aan te bieden. DCG ondervindt momenteel liquiditeitsproblemen door de huidige turbulentie op de cryptomarkt. Als gevolg hiervan heeft DCG de aflossingen opgeschort totdat dit liquiditeitsprobleem is opgelost. DCG geeft aan de openstaande deposito’s te zullen terugbetalen en de komende weken met een plan te komen.

Geen impact op het Bitvavo-platform

De huidige situatie bij DCG heeft geen invloed op het Bitvavo-platform. De broker blijft de diensten aanbieden die onze klanten van ons gewend zijn.

Bitvavo beheert ongeveer EUR 1,6 miljard aan deposito’s en digitaal vermogen. Van dit bedrag is EUR 280 miljoen ondergebracht bij DCG. De broker kan alle vergrendelde assets bij DCG voorfinancieren, om ervoor te zorgen dat opnames van assets van klanten op elk moment kunnen worden verwerkt. Dat betekent dat klanten van de broker niet worden geraakt door de DCG-liquiditeitsproblemen.

De broker is actief in gesprek met DCG, samen met andere zakelijke klanten van DCG. De verwachting is dat de uitstaande deposito’s op termijn door DCG zullen worden terugbetaald.

Alle tegoeden en digitale assets van Bitvavo’s klanten kunnen direct en op elk moment worden opgenomen

Bitvavo maakt vanaf de oprichting winst en staat er financieel goed voor. Mocht de situatie bij DCG onverhoopt veranderen, dan grijpt de broker in om haar klanten te beschermen. De schuld van DCG vormt voor de broker geen belemmering om aan deze verplichting te voldoen.”

Ik ben klant van Bitvavo, dus wat nu?

In principe is er geen reden tot paniek, althans voor nu. De CEO van Bitvavo liet namelijk al snel weten dat de ontbrekende €280 miljoen door het bedrijf zelf opgehoest kan worden. Klanten zullen dus geen hinder ondervinden aan de gehele situatie. Ook zal de crypto beurs openblijven en niet ten onder gaan. Desondanks raden wij aan om de situatie nauwlettend in de gaten te houden. Ook is het slim om een hardware wallet aan te maken. Hiermee kan je al je crypto coins off-chain opslaan.

Meer weten?

Vond je dit een interessant onderwerp? Laat het ons weten door je in te schrijven op onze nieuwsbrief en hou onze socials in de gaten. Wil je een beleggingsplan maken, maar je komt er niet helemaal uit? Geen probleem, BWB Beleggen staat voor je klaar en we helpen je graag.

Lees meer over: