Blockchain uitgelegd, de machine achter cryptovaluta

Wat is de blockchain?

De blockchain wordt vaak genoemd samen met crypto, maar deze blockchain is voor veel mensen nog vaag. Letterlijk vertaalt noemen we het blokkenketting. Wat kunnen we nu precies met deze ketting aan informatie?

Wat is de blockchain?

 

Een blockchain kunnen we ook wel zien als een nieuw soort database. Een plek waarin bedrijven en personen een heleboel gegevens kunnen opslaan. De blockchain is een lange sliert digitale blokken waarin informatie in staat opgeslagen. Dit betekend dat het ten opzichte van een normale database die meestal gecentraliseerd is, dus opgeslagen in een punt, gedecentraliseerd is en dat elke gebruiker van de blockchain deze kan valideren en gebruiken. Dit betekend dat blockchain gebruikers allemaal toezicht hebben op de blockchain en deze valideren en blokken kunnen toevoegen en afwijzen.

 

Dit noemen we decentralisatie. Het betekend dat er iedere gebruiker ook eigenaar is. Dit zorgt voor een heel veilig systeem. Dus een handeling van een computer wordt gezien en geregistreerd door alle computers verbonden met de blockchain. Dit zorgt voor een veilig netwerk. Het is heel lastig om de blockchain te hacken. Er is namelijk niet een computer die alle data opgeslagen heeft. Nee een hele ketting van blokken. Dit zorgt ervoor dat wanneer iemand een blok probeert te veranderen dat de gehele ketting moet volgen.

blockchain

Functies van de Blockchain

 

De blockchain kan op veel verschillende manieren worden gebruikt. De eerste blockchain was de blockchain van Bitcoin in 2008. Nu zijn er veel soorten blockchain die op verschillende manieren worden ingezet. Cryptovaluta is hier een van. Daarnaast zien we veel verschillende blockchains bij het opslaan van persoonsgegevens.

Zo wordt de blockchaintechnologie ingezet in de publieke sector. Gezondheidzorg, HR-afdelingen en overheidsinstellingen kunnen gebruik maken van blockchain technologie bij het opslaan van persoonsgegevens. Dit zorgt voor een veilige omgeving voor deze persoonsgegevens.

blockchain

Voor- en nadelen van de Blockchain

 

De blockchain kent een aantal voordelen. De veiligheid van blockchain is al besproken.

  • Daarnaast is de data in de blockchain heel privé. Dus voor het opslaan van persoonsgegevens is de blockchain ideaal.
  • De blockchain is daarnaast ook razendsnel en programmeerbaar. Dus de blockchain van een bepaalde instelling of cryptovaluta kan ook snel aangepast worden.
  • Daarnaast zitten er minder tussenpersonen tussen de blockchain en de instelling. Dit betekend dat een instelling makkelijker bij de blockchain kan en deze makkelijker kan veranderen.

Als we praten over nadelen is er eigenlijk een grote. Dat is energieverbruik. Het kost namelijk heel veel energie om een blockchain te laden en te bouwen. Dit is zelfs zo er dat één bitcoin transactie gelijk staat aan 10000 Visa transacties. Dit is het nadeel van de blockchain het kost enorm veel energie om deze te onderhouden en goed te laten lopen.

 

Blockchain en cryptovaluta.

 

Cryptovaluta staan opgeslagen in de blockchain. Dit betekend dat bijvoorbeeld Bitcoins opgeslagen staan in de blockchain van Bitcoin. Wat er voor zorgt dat Bitcoin heel moeilijk te hacken is. Daarnaast zorgt dit voor een heel transparante vorm van valuta. Alle gebruikers kunnen namelijk bij de valuta en deze controleren en valideren.

 

Elke cryptomunt staat opgeslagen in een blockchain. Sommige munten in hun eigen blockchain zoals Bitcoin en Ripple. Sommige blockchains zijn gebouwd op andere blockchain. Dit is bijvoorbeeld het geval bij de munt Uniswap. Deze munt is een voorbeeld van munten die gebouwd zijn op de Ethereumblockchain.

Doordat de blockchain zo veilig is, horen we ook zelden over gehackte cryptovaluta. De enige manier van crypto hacks gebeuren vaak bij brokers die crypto verkopen. Daarom is het belangrijk account bij brokers goed te beveiligen.

 

Meer willen weten over cryptovaluta of Ethereum? Klik dan hieronder.