Bull of Bear market in 2024?

Je leest het overal: “We zitten in een bear market” of, “We zitten in een bull market”. Maar wat betekent het precies? De termen bull en bear market gaan niet letterlijk over stieren en beren. Het zijn symbolische beleggingstermen, die al sinds de 18e eeuw worden gebruikt.

Bear market

De referentie naar de beer komt van het feit dat beren bij het aanvallen zijn poten naar beneden slaat. De term bear market verwijst hierdoor ook naar een markt die naar beneden gaat. Tijdens deze periode zijn beleggers pessimistisch over de toekomst van de markt. Officieel wordt er gesproken over een bear market als de koers van een markt is gedaald met meer dan 20%. De meest bekende bear market is de grote depressie in de jaren 30 toen de Amerikaanse beurs meer dan 80% daalde.

Bull market

In tegenstelling van een beer beweegt een stier zijn hoorns omhoog tijdens een aanval. Hierdoor verwijst de bull market naar een stijgende markt. In deze periode hebben beleggers veel vertrouwen in de markt. Officieel is er spraken van een bull market als er een stijging van minimaal 20% te zien is.

Door de positieve resultaten besluiten veel mensen te beginnen met beleggen, doorgaans richten deze mensen zich op de populaire aandelen.

 

Meer weten?

Vond je dit een interessant onderwerp? Laat het ons weten door je in te schrijven op onze nieuwsbrief en hou onze socials in de gaten. Wil je een beleggingsplan maken, maar je komt er niet helemaal uit? Geen probleem, BWB Beleggen staat voor je klaar en we helpen je graag.

Wil je graag starten met beleggen? Dat kan hier!

Lees meer over: ,