Cryptovaluta

Sinds de lancering van de eerste grote cryptovaluta in 2009 is er een geheel nieuwe wereld van beleggen open gegaan namelijk: “het investeren in online munten ook wel crypto geheten.”.

Maar wat zijn deze Crypto nou precies?

 

Het woord çrypto of cryptovaluta komt van het Engelse woord Cryptocurrency. Het woord Cryptovaluta wijst op een valuta die alleen virtueel is om zo veilige transacties te maken. De valuta is niet verbonden aan banken of overheden maar aan systemen die transacties doen en nieuwe munten uitgeven.

 

Crypto zijn dus munten die online verhandeld kunnen worden. Achter deze munten bestaan hele markten en beleggingsplatformen waarop de munten verhandeld kunnen worden. Deze munten die dan opgeslagen kunnen worden in ‘online portemonnees’ kunnen daarna weer verhandeld worden of in worden geïnvesteerd met het doel dat de munt in de toekomst meer waard wordt. Dit is een van de manieren waarop crypto bemachtigd kan worden.

 

Daarnaast is het ook mogelijk om crypto te ‘mijnen.’ Dit betekend het zoeken van crypto doormiddel van computers. Dit gaat om de volgende manier: om een bepaalde tijd geeft een cryptovaluta nieuwe munten uit. Bij de valuta Bitcoin gaat dit om de tien minuten. De munt komt uit in een bepaalde cijferreeks en de computers van de ‘miners’ probeert deze te gokken. Wanneer de cijferreeks goed wordt gegokt krijgt de ‘miner’ als beloning een deel van de munt. Die wordt toegevoegd aan de blockchain van de munt. Dit is de ander manier waarop crypto bemachtigd wordt.

 

Naast het minen en kopen van valuta zijn er nog een aantal andere manieren van crypto bemachtigen. Deze verschillen per munt en kunt u vinden onder de verschillende soorten munten in de kennisbank.

Voorbeelden van grote crypto munten zijn: Bitcoin, Ethereum, Ripple en Litecoin. De meeste cryptovaluta hebben eigen doelen, missies en visies. Zo wil Bitcoin het eerste digitale betaalmiddel te zijn. Terwijl Ethereum doelt op een software-ontwikkelplatform te worden voor financiële programma's

 

Crypto aanschaffen hoe doe ik dat?

 

Het aanschaffen van cryptovaluta is niet lastig. Zo bieden verschillende brokers cryptomunten aan. Bekende hiervan zijn, Bitvavo, ByBit en Scalable. Via deze brokers kunnen consumenten investeren in cryptovaluta. Doordat je handelt via een broker dus een tussenpartij zitten er transactiekosten aan elke koop vast. Deze kosten verschillen per broker.

 

Naast het kopen van cryptomunten bestaat ook nog het kopen van munten via exchange. Dit betekend dat beleggers onderling zonder broker munten verhandelen. Het voordeel van deze manier van handelen is dat er geen transactiekosten aan verbonden worden.

 

De wereld van crypto is een stukje risicovoller dan andere vormen van beleggen, zoals aandelen en edelmetalen. Cryptovaluta kan hard stijgen maar ook harder dalen en de koersen van munten schommelen meer dan waarde van aandelen. Dit kan ervoor zorgen dat beleggers hogere winsten kunnen vangen maar dit zorgt ook voor een hoger risico tot verlies, daarom is het aan te raden voorzichtig met crypto om te gaan.

crypto

Meer weten? Neem dan gerust contact met ons op

Heb je een vraag of wil je meer informatie. Neem dan contact met ons op via e-mail, telefoon of stuur ons een berichtje via WhatsApp.

whatsappimage2022-02-17at12.23.53(1)