De Ethereum Merge

Deze week gaat het gebeuren voor Ethereum: De Ethereum Merge. Ethereum gaat van Proof-of-Work (PoW) naar een netwerk met Proof-of-Stake (PoS). De Merge is de grootste update sinds de lancering van de blockchain in 2015. Hoog tijd om te kijken hoe groot de impact gaat zijn op het netwerk.

De impact op de prijs van Ethereum

Na de Merge wordt het netwerk van Ethereum onmiddellijk sneller, schaalbaarder en 99% energiezuiniger. De Merge is misschien wel het grootste event van 2022 in de cryptowereld. De hype rondom de Merge is enorm en vanwege deze hype wordt er ook een grote  prijsstijging verwacht door veel beleggers.

Of de koers van Ethereum daadwerkelijk gaat stijgen is zeer onzeker. Het is mogelijk dat de Merge al is ingeprijsd in de markt of dat de Merge een “the hype, sell the news” wordt. Het laatste is een fenomeen dat veel voorkomt en opnieuw zomaar kan gebeuren. De koersprijs van Ethereum is namelijk sinds juli met meer dan 700 euro gestegen.

De impact op de prijs van Ethereum

In de cryptowereld kom je de termen ‘proof of work’ en ‘proof of stake’ vaak tegen, maar wat betekent dat precies? De informatie die in een blockchaindatabase wordt toegevoegd moet worden goedgekeurd door de participanten in het netwerk. Deze worden ook wel de ‘nodes’ genoemd. Ze moeten het allemaal eens zijn met de transactie (consensus), voordat een transactie plaatsvindt.

Bij PoW kan elke deelnemer op de blockchain zijn/haar computer laten werken voor het netwerk. Je wordt dan een ‘miner’ genoemd. Voor het goedkeuren van transacties krijgt deze persoon een kleine beloning. Een van de grootste punten van kritiek van het proof of work-systeem is dat er enorme zogeheten ‘mining farms’ worden opgericht. Dat zijn grote ruimtes met allemaal computers die zoveel mogelijk blocks proberen te minen. Een mining farm is erg slecht voor het milieu vanwege het gebruik van veel stroom.

Wat nou als we nodes kunnen vertrouwen en dan niet aan de hand van hoe krachtig hun computer is, maar aan de hand van hoeveel coins ze in het blockchainnetwerk hebben. Dan kom je uit bij ‘proof of stake’. Hoe meer cryptomunten je hebt, hoe groter de kans om transacties te verifiëren. Een stuk energievriendelijker dus.

De toekomst van Ethereum

De toekomst van Ethereum ziet er dus goed uit. De Merge kan er ook voor zorgen dat Bitcoin in de toekomst ook gaat overstappen van PoW naar PoS. Wat de koers van Ethereum gaat doen in de komende weken is onzeker, maar dat de Merge veel mogelijkheden met zich meebrengt is duidelijk.

Wil jij graag Ethereum kopen? Maak dan nu een gratis account aan op Bitvavo.

Lees meer over: