De goudkoers van 2023, waar moeten we op letten?

De goudprijs had een mooi begin van 2022, maar wist mede door de hoge rentes zijn prijsstijging niet door te zetten. Goud kon zijn status als waardevaste belegging in onzekere tijden dan ook niet waarmaken. In dit artikel kijken we kort terug op 2022 en bekijken we belangrijke indicatoren die van invloed zullen zijn voor de goudprijs in 2023.

Een terugblik in 2022

Met 1.854 dollar per troy ounce is de goudprijs ongeveer op het niveau van een jaar geleden. Toen bungelde de goudprijs tussen de 1.800 en 1.850 dollar per troy ounce. Vlak na het begin van de oorlog in Oekraïne schoot de goudprijs verder omhoog, wat resulteerde in 2.045 dollar per troy ounce in maart. Dat bleek echter de niet voor lange duur en de goudprijs zakte halverwege het tweede kwartaal van 2022 steeds verder weg tot onder de 1.645 dollar per troy ounce.

Een comeback voor goud in het nieuwe jaar?

Goud kon het afgelopen jaar tijdens de hoogste inflatie in 40 jaar zijn status als waardevaste belegging dus niet waarmaken. Echter volgens verschillende experts kan daar dit jaar wel eens verandering in komen. Vandaag behandelen we aantal indicatoren waar we op moeten letten:

Hoge rentetarieven

Vooral de hoge rentetarieven hadden slechte invloed op de status van goud als waardevaste belegging tegen inflatie. Een hoge rente weegt op tegen goud, omdat het edelmetaal geen rente of dividenden betaalt en dus minder aantrekkelijk wordt als alternatieven zoals obligaties. Wanneer de Amerikaanse centrale bank in januari besluit de renteverhoging minder snel door te voeren. Kan dit resulteren in het dalen van de Amerikaanse dollar en is er ruimte voor de goudprijs om boven zijn huidige niveau te stijgen.

Meevallend inflatienieuws

Inmiddels hebben verschillende landen hun inflatiecijfers voor december al bekendgemaakt en lijkt een zware recessie uit te blijven. Het doet vermoeden dat de inflatie in de Europa (voor nu) haar hoogtepunt heeft bereikt. Zo is de inflatie in Frankrijk 6,7% terwijl 7,3% werd voorspeld. In Duitsland waren de consumentenprijzen 8,6% gestegen ten opzichte van een jaar eerder, terwijl 9% verwacht werd.

Afzwakking Amerikaanse economie

De sterke Amerikaanse dollar zat goud afgelopen jaar flink in de weg, maar wanneer de Amerikaanse economie verder afzwakt en de inflatie verder onderdrukt wordt, kunnen beleggers verder kijken.

Kortom, dalende rentes, meevallend inflatienieuws en een zwakkere dollar zijn indicatoren die positief zijn voor de goudprijs. Reden genoeg om deze in de gaten te houden.

Lees meer over: