De enorme impact van bitcoin halving op de koers in 2023

Bitcoin halving is een van de meest belangrijke gebeurtenissen binnen de cryptospace. De bitcoin block halving is het moment waarop de beloning voor miners wordt gehalveerd. Maar wat betekend dit nu eigenlijk en wat voor impact heeft dit op de koers?

Wat is bitcoin halving?

Bitcoin halving is een geplande gebeurtenis waarbij de hoeveelheid nieuw gedolven bitcoins die in omloop komen wordt gehalveerd. Dit gebeurt elke 210.000 blokken, of ongeveer elke 4 jaar. Het doel van deze halving is om de inflatie van bitcoin te beperken en de waarde ervan te stabiliseren. Dit proces van halvering van de beloning herhaalt zich totdat het maximale aantal van 21 miljoen bitcoins is aangemaakt door het netwerk.

Welke bitcoin halvings zijn er geweest

Tijdens de eerste halving in 2012, werd de blokbeloning gehalveerd van 50 bitcoins naar 25 bitcoins. Bij de tweede halving in 2016 daalde de beloning naar 12,5 bitcoins. De derde en laatste halving vond plaats op mei 2020 en daarmee daalde de beloning naar 6,25 bitcoins.

Na elke halving wordt het moeilijker en duurder om nieuwe bitcoins te delven, omdat er minder beloning beschikbaar is. Dit kan leiden tot een stijging van de prijs van bitcoin, omdat de vraag naar het digitale valuta groter is dan het aanbod. Sommige analisten voorspellen dat de prijs van bitcoin na de volgende halving zal stijgen, terwijl anderen meer terughoudend zijn. De vierde halving zal plaats vinden begin 2024.

Impact op de koers van bitcoin

Het is belangrijk om te noteren dat de halving van de beloning niet de enige factor is die de prijs van bitcoin beïnvloedt. Er zijn vele andere factoren zoals regulering, technologische ontwikkelingen en de algehele economische situatie die de prijs van bitcoin kunnen beïnvloeden. 

  • Regulering: Regulering speelt een belangrijke rol bij de prijs van bitcoin, omdat overheden de mogelijkheid hebben om regels op te stellen voor de handel en het gebruik van cryptocurrencies. Zeker na het debacle rondom het platform FTX en Terra (LUNA) laaide de discussie over het opleggen van strengere regels. Dit zou kunnen leiden tot een daling van de prijs van bitcoin. Anderzijds, als overheden besluiten om de regulering te versoepelen, kan dit leiden tot een stijging van de prijs. Echter lijkt dit laatste hoogst onwaarschijnlijk.
  • Technologische ontwikkelingen: Technologische ontwikkelingen kunnen ook invloed hebben op de prijs van bitcoin. Als nieuwe technologieën worden geïntroduceerd die het gebruik van bitcoin makkelijker maken, kan dit leiden tot een toename van de vraag en daarmee een stijging van de prijs. Anderzijds, als er technologische problemen optreden, zoals een hack of een technisch falen, kan dit leiden tot een daling van de prijs.
  • Economische situatie: De algehele economische situatie kan ook van invloed zijn op de prijs van bitcoin. Als de economie groeit, kan dit leiden tot een toename van de vraag naar bitcoin en daarmee een stijging van de prijs. Anderzijds, als de economie zich in een recessie bevindt, kan dit leiden tot een daling van de vraag naar bitcoin en daarmee een daling van de prijs. Het is ook belangrijk om te vermelden dat speculatie en sentiment van beleggers ook een grote rol kan spelen in de prijs van bitcoin, net als bij andere activaklassen.

Kortom, waar moeten we op letten?

Als we een samenvatting maken van het artikel komen we op het volgende, de bitcoin halving is een geplande gebeurtenis waarbij de hoeveelheid nieuw gedolven bitcoins die in omloop komen worden gehalveerd. Dit gebeurt elke 210.000 blokken, of ongeveer elke 4 jaar, met als doel om de inflatie van bitcoin te beperken en de waarde ervan te stabiliseren. De effecten van halving op de prijs van bitcoin zijn echter onzeker en afhankelijk van vele factoren, maar in de afgelopen 3 gevallen steeg de prijs van bitcoin na de halving.

Vond je dit een interessant onderwerp waar je meer over wilt weten, laat het ons gerust weten! Vergeet ook niet om onze socials in de gaten te houden.

Lees meer over: