De laatste aanval van de SEC op Ripple?

Als je ons gevolgd hebt de afgelopen tijd is het je vast niet ontgaan dat Ripple de laatste jaren verwikkeld is in een rechtszaak met de Securities and Exchange Commission (SEC). De rechtszaak draait om het feit of de XRP-token van Ripple kwalificeert als effect. Als dat het geval is, dan heeft Ripple Labs volgens de SEC een illegale effectenuitgifte gedaan.

De eerste twee aanvallen van de SEC

De SEC bracht een nieuw document van 62 pagina’s uit waarmee de SEC nogmaals pleit dat de XRP-token nooit op deze manier op de markt had mogen komen. Volgens de SEC is er sprake van een ‘investeringscontract’ tussen Ripple en investeerders die XRP kochten. Om dit te onderbouwen staan in het document drie feiten die dit bewijzen volgens de SEC.

Als eerste ontkennen Ripple en zijn bestuurders niet dat het 2 miljard dollar aan investeringen ontving van investeerders in ruil voor de XRP-token. Daarbij ontkent de verdediging van Ripple niet dat er sprake is van een gemeenschappelijke onderneming.

“Ripple beheerde de fondsen van investeerders niet apart, maar pakte deze bij elkaar en beloofde investeerders om de fondsen te gebruiken om toepassingen en waarde voor XRP te vinden”, aldus de SEC. Daarmee is er volgens de SEC voldoende bewijs dat het om een onderneming gaat, die namens zijn investeerders probeerde waarde te creëren voor de XRP-token.

De laatste beschuldiging

Als laatste ontkende de verdediging van Ripple ook niet dat er een bepaalde winstverwachting aan de tokens zat. “Ripple maakte meerdere keren duidelijk dat ze hun best deden om de waarde van de XRP-token te vergroten”, zo luidt het laatste argument van de SEC. Alles bij elkaar betekent dit volgens de SEC dat de XRP-token een effect is en dat die niet zomaar op de markt had mogen verschijnen.

Er wacht nu een grote beslissing van de rechter, als de SEC hier gelijk in krijgt van de rechter, dan kan dat grote gevolgen hebben voor Ripple en de XRP-token, maar ook voor andere projecten. Dit zou namelijk betekenen dat vele andere projecten eenzelfde lot wacht. Als de SEC de bewijzen kan vinden valt er over bijvoorbeeld Ethereum hetzelfde kunnen zeggen.

Als XRP, Ethereum en andere tokens kwalificeren als een effect voor de Amerikaanse wet, dan is het mogelijk dat deze tokens snel van de beursplatformen verdwijnen. Zonder de benodigde licenties is het namelijk niet toegestaan om effecten te verhandelen op een beursplatform.

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen in de rechtszaak tussen Ripple en de SEC door ons te volgen!

Lees meer over: