De laatste aanval van de SEC op Ripple in 2023?

Als je ons gevolgd hebt de afgelopen tijd is het je vast niet ontgaan dat Ripple de laatste jaren verwikkeld is in een rechtszaak met de Securities and Exchange Commission (SEC). De rechtszaak draait om het feit of de XRP-token van Ripple kwalificeert als effect. Als dat het geval is, dan heeft Ripple Labs volgens de SEC een illegale effectenuitgifte gedaan.

De eerste twee aanvallen van de SEC

De Securities and Exchange Commission bracht een nieuw document van 62 pagina’s uit waarmee de Securities and Exchange Commission nogmaals pleit dat de XRP-token nooit op deze manier op de markt had mogen komen. Volgens de commissie er sprake van een ‘investeringscontract’ tussen Ripple en investeerders die XRP kochten. Om dit te onderbouwen staan in het document drie feiten die dit bewijzen volgens de commissie.

Als eerste ontkennen Ripple en zijn bestuurders niet dat het 2 miljard dollar aan investeringen ontving van investeerders in ruil voor de XRP-token. Daarbij ontkent de verdediging van Ripple niet dat er sprake is van een gemeenschappelijke onderneming.

De Securities and Exchange Commission

“Ripple beheerde de fondsen van investeerders niet apart, maar pakte deze bij elkaar en beloofde investeerders om de fondsen te gebruiken om toepassingen en waarde voor XRP te vinden”, aldus de SEC. Daarmee is er volgens de Securities and Exchange Commission voldoende bewijs dat het om een onderneming gaat, die namens zijn investeerders probeerde waarde te creëren voor de XRP-token.

De laatste beschuldiging

Als laatste ontkende de verdediging van Ripple ook niet dat er een bepaalde winstverwachting aan de tokens zat. “Ripple maakte meerdere keren duidelijk dat ze hun best deden om de waarde van de XRP-token te vergroten”, zo luidt het laatste argument van de Securities and Exchange Commission. Alles bij elkaar betekent dit volgens de Securities and Exchange Commission dat de XRP-token een effect is en dat die niet zomaar op de markt had mogen verschijnen.

Er wacht nu een grote beslissing van de rechter, als de Securities and Exchange Commission hier gelijk in krijgt van de rechter, dan kan dat grote gevolgen hebben voor Ripple en de XRP-token, maar ook voor andere projecten. Dit zou namelijk betekenen dat vele andere projecten eenzelfde lot wacht. Als de Securities and Exchange Commission de bewijzen kan vinden valt er over bijvoorbeeld Ethereum hetzelfde kunnen zeggen.

 

Andere crypto’s

Als XRP, Ethereum en andere tokens kwalificeren als een effect voor de Amerikaanse wet, dan is het mogelijk dat deze tokens snel van de beursplatformen verdwijnen. Zonder de benodigde licenties is het namelijk niet toegestaan om effecten te verhandelen op een beursplatform.

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen in de rechtszaak tussen Ripple en de Securities and Exchange Commission door ons te volgen!

 

Meer weten?

Vond je dit een interessant onderwerp? Laat het ons weten door je in te schrijven op onze nieuwsbrief en hou onze socials in de gaten. Wil je een beleggingsplan maken, maar je komt er niet helemaal uit? Geen probleem, BWB Beleggen staat voor je klaar en we helpen je graag.

Wil je graag beleggen in crypto? Dat kan hier!

Lees meer over: