De techniek achter cryptovaluta
De cryptovaluta wordt mogelijk gemaakt door de Blockchain. De techniek wordt veelal gezien als oninteressant, omdat de werking van hiervan ingewikkeld en technisch is. De potentie van de blockchaintechnologie wordt echter door veel experts als revolutionair ervaren. Daarnaast is cryptovaluta populairder dan ooit. In dit artikel zullen we hieronder uitleggen hoe de Blockchain werkt, zodat jij meer begrijpt van de werking van dit ‘digitale geld’ en de techniek erachter.
De techniek achter Cryptovaluta
Voordat Bitcoin werd geïnitieerd zijn er nog een tal van andere voorlopers geweest, allemaal met het idee om digitale valuta te creëren, onder andere in de geschiedenis van Cryptovaluta besproken. De reden waarom we niet meer van die initiatieven horen en van Bitcoin wel, komt vanwege een obstakel in de werking van digitaal geld, namelijk het principe van ‘double spending’. Simpelweg betekent dit: het hetzelfde geld nog een keer uit kunnen geven.
Een voorbeeld om meer beeld hierbij te krijgen:
Stel je wilt een kilo appels kopen bij de supermarkt. Die kilo kost 2 euro. Die 2 euro betaal je aan de kassière en deze 2 euro verdwijnt in de kassa. Je hebt dus niet de mogelijkheid om deze nog een keer uit te geven. Daarnaast kan de kassière bevestigen dat jij 2 euro betaald hebt.
Bitcoin is echter een digitale valuta en geen cash zoals in het voorbeeld van de supermarkt. Daardoor ontstaat de mogelijkheid om transacties te kopiëren en nog een keer te gebruiken.
In het voorbeeld van de supermarkt kan de kassière bevestiging dat jij hebt betaald voor die kilo. Wanneer dat moment van verificatie ontbreekt, kan bij digitaal geld het nog een keer uitgegeven worden. Mensen zouden dus digitaal geld kunnen kopiëren en ergens anders uitgeven. Betreft dat laatste probleem komt de blockchain in beeld.
Blockchain
Blockchain is de techniek waarbij een netwerk van gebruikers collectief een database van transacties bijhouden. Databases worden doorgaans gekopieerd over netwerk van computers. Bij het uitvallen van een computer kan de informatie hersteld worden. Dat is ook wat met de blockchain gebeurt. Wordt er een gedeelte verwijderd van de database? Geen zorgen, want dan zijn er altijd nog honderden andere computers die die informatie delen en kunnen herstellen.
Dit principe van blockchain wordt ingezet om het probleem zoals geschetst in het voorbeeld te voorkomen. Door het moment van bevestiging (wat in de winkel de kassière zou doen) vast te leggen in de blockchain kan een transactie gedecentraliseerd plaatsvinden.