De zilverkoers van 2022

De zilverprijs ligt al ruim een jaar onder druk. Doorgaans denken beleggers dat goud en zilver goed profiteren van onzekere tijden. Steeds hogere rentes hebben echter een negatieve invloed op de goud- en zilverprijzen. Goud en zilver leveren namelijk geen cashflow en dus geen rendement op. ‘Veilige’ staatsleningen kunnen daarentegen tot wel 4% aan rendement per jaar opleveren. In dit artikel gaan we in op de koers van zilver over het afgelopen jaar.

Waarom onder druk?

Naast de hoge rentes op bijvoorbeeld staatsleningen heeft de sterke dollar ook roet in het eten gegooid voor zilverbeleggers. Doordat goud, zilver en vele andere grondstoffen standaard afgerekend worden in dollars op de financiële markten, heeft dit een negatief effect op de prijzen van de edelmetalen. Met een sterke dollar moeten landen met een andere valuta namelijk relatief gezien meer geld betalen om grondstoffen te kopen. Andersom heeft een zwakke dollar historisch gezien een gunstig effect op de zilverprijs. In 2022 is zilver ongeveer 11% van zijn waarde verloren en de dollar is zo’n 16% meer waard geworden.

Wat kan prijs van zilver laten stijgen?

Aspecten die zilverbeleggers het afgelopen jaar pijn hebben gedaan zullen moeten omdraaien. Een afkoelende inflatie, lagere rentes en een zwakkere dollar zijn dus de ideale mix voor een stijging van de zilverprijs.

Beleggers kunnen ook hoop putten uit cijfers over vraag en aanbod. Naar verwachting blijft de vraag naar fysiek zilver de komende jaren groter dan het aanbod.

Gebaseerd op het cijfer van het Silver Institute laten zien dat het totale zilveraanbod in 2022 32.045 ton zal bedragen. Dat is dus niet genoeg om de 34.270 ton zilver aan vraag te evenaren, waardoor een tekort van 2.224 ton ontstaat. Door toenemende vraag vanuit de elektrische auto-industrie zullen de tekorten de komende jaren mogelijk verder toenemen. Zilver wordt daarnaast veel gebruikt in zonnepanelen en de vraag hiernaar stijgt exponentieel door de energietransitie.

zilver2023.png

Zilverprijs verwachting 2023

Bijna twee jaar wist zilver boven de steunzone rond $22 te blijven. In mei 2022 kwam daar echter verandering in met een doorbraak onder deze steun. Deze neerwaartse doorbraak maakte ruimte vrij voor een diepere correctie.

In de afgelopen maanden wist de zilverprijs een bodem te vormen rond de toppen uit 2019 en 2020. Rond de $ 18 à $ 19 ligt dus een zeer sterke steunzone, waarbij kopers steeds weer in actie komen. Door de uitbraak door de $22 kan er volgend jaar gekeken worden of de $27 en $30 kunnen worden.

 

Blijf op de hoogte van de prijsactie van zilver door ons te volgen op onze kanalen!

Lees meer over: