Dividendbeleggen uitgelegd, het beleggen op lange termijn.

Elke belegger investeert op een andere manier. De ene heeft een portfolio puur in cryptovaluta, de andere in aandelen. Maar in het beleggen in aandelen kan op verschillende manieren. Een daarvan is dividendbeleggen. Maar wat is dat precies.

Allereerst wat is dividend?

 

Dividend kunnen we zien als een soort beloning voor het beleggen in aandelen van bepaalde bedrijven. Bedrijven keren dus dividend uit aan beleggers in hun aandelen. Dividend kan in geld of in aandelen worden uitgekeerd. Dit kan er jaar maar ook bijvoorbeeld per kwartaal. Voorbeelden van bedrijven die dividend uitkeren zijn ING, Shell en KPN. Beleggers krijgen dus een stukje winst voor hun aandeel. Het percentage wat een aandeelhouder krijgt verschilt per bedrijf. Bij ING Group ligt dat bijvoorbeeld rond de 6% terwijl dit bij KPN rond de 4% ligt.

 

Bedrijven bepalen zelf hoeveel dividend ze uitkeren, wanneer ze het uitkeren en in welke vorm dividend wordt uitgekeerd. Het uitkeren van dividend in de vorm van aandelen noemen we ook wel ‘stockdividend.’ bedrijven die als dividendaandeel functioneren zijn meestal bedrijven die in een stabiele omzet en winst hebben per jaar. Daarnaast bevinden ze zich meestal in sectoren die niet al te hard groeien.

 

aandelen, dividendbeleggen

Wat is nu dividendbeleggen?

 

Nu we weten wat dividend is, kunnen we uitleggen wat dividendbeleggen is. De aandelenmarkt kunnen we in twee groepen verdelen: dividendaandelen en groeiaandelen. Dividendaandelen zijn net besproken. Groeiaandelen zijn aandelen waarvan verwacht wordt dat deze een sterke groei tegemoet gaan, het dividendpercentage is laag van deze aandelen maar de kans op een groei in de koers hoger. Dividendaandelen stijgen niet zo hard en daarom is het onderhouden van een portfolio met dividendaandelen doorgaans gemakkelijker. Dividendbeleggen is dus het beleggen in dividendaandelen. Deze vorm van beleggen mikt op de lange termijn. Dus wordt ook veel gebruikt om pensioen op te bouwen.

 

Voor- & Nadelen van dividendbeleggen.

 

Voordelen van dividendbeleggen is het lage risico wat met deze vorm van beleggen meekomt. De koers van deze aandelen is namelijk redelijk stabiel. De koers stijgt of daalt dus niet zo hard als groeiaandelen. Op korter termijn kan dit wel, maar op langer termijn zijn deze aandelen stabieler. Het enige risico wat dividendbeleggers lopen is dat dividend niet wordt uitgekeerd. Dit kan gebeuren wanneer een bedrijf geen of weinig winst maakt. Daarnaast kost het onderhouden van een aandelenportfolio bestaande uit dividendaandelen weinig tijd.

Nadelen van dividendbeleggen is dat het uitkeren van dividend altijd zorgt dat de koers daalt. Het bedrijf haalt namelijk winst uit haar eigen kapitaal. Dit zorgt altijd voor een daling.

 

Ook liggen de percentages van dividenduitkeringen niet zo hoog. Gemiddeld liggen de uitkeringen in Europa tussen de 2 en 5% in de Verenigde Staten is dit iets hoger.

 

Het is dus belangrijk na te gaan of dividendbeleggen een goede optie is voor u. De vorm van beleggen is risicoavers maar de beloning is gemiddeld weer lager dan bijvoorbeeld groeiaandelen. Dit zorgt ervoor dat dividendbeleggen op langer termijn een goede optie om te beleggen is.

 

Benieuwd geworden wat de opties in beleggen voor u zijn? Neem dan contact met ons hieronder.

 

Meer weten? Neem dan gerust contact met ons op

Heb je een vraag of wil je meer informatie. Neem dan contact met ons op via e-mail, telefoon of stuur ons een berichtje via WhatsApp.

whatsappimage2022-02-17at12.23.53(1)