Economische gevolgen van de oorlog in Oekraïne

De verschrikkelijke oorlog van Rusland in Oekraïne treft miljoenen Oekraïners met geweld, doden en gewonden. Ook in Nederland voelen we de gevolgen van de oorlog, al zijn de gevolgen niet vergelijkbaar met het leed van de Oekraïners. In dit artikel gaan we onderzoeken wat de economische gevolgen van de oorlog zijn.

Prijsstijging

In maart 2022 werd gekend gemaakt door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dat de inflatie ten opzichte van het jaar ervoor 11,9 procent is. Inflatie betekent dat de prijzen stijgen, wat betekent dat je minder kunt kopen met dezelfde euro als een jaar ervoor. De grootste toename zit in de energieprijzen. Het gaat bij energie niet alleen om de prijzen van brandstof of voor de verwarming, maar ook in voedsel, omdat er voor het maken van voedsel ook energie nodig is.

Het gevolg van de prijsstijging is dat Nederlanders minder kunnen uitgeven omdat je voor veel producten meer geld kwijt ben. Dit raakt de economische groei van Nederland. De economie is namelijk deels afhankelijk van hoeveel wij als Nederlanders uitgeven.

Onzekerheid

Oorlog zorgt ook voor onzekerheid op de beurs en op de cryptomarkt. Onzekerheid zorgt altijd voor volatiliteit in de markt, harde dalingen of stijging zijn dus afhankelijk van kleine gebeurtenissen. Beleggers zijn tijdens onzekere tijden, terughoudend in het innemen van posities.

Edelmetalen

Tijdens hoge inflatie zijn er feitelijk gezien twee investeringen die waarde vast zijn namelijk voedsel en brandstof. De mens kan namelijk niet zonder voedsel en/of brandstof. Als u echter geen boer of oliesjeik bent is het opslaan van voedsel en brandstof onmogelijk. Dit brengt ons bij edelmetalen, voor €8000 kunt u een ton koper kopen maar voor hetzelfde geld kunt u ook 4 ounces goud kopen. Dit is ook een reden waarom edelmetalen zo gewild zijn in tijden van onzekerheid en hoge inflatie, ze zijn zeldzaam en ze geven de mogelijkheid om veel waarde op een klein plek op te slaan. Wij van BWB Beleggen kopen onze edelmetalen op GoldRepublic.

Lees meer over: , ,