Edelmetalen, zeldzame aardmetalen en strategische metalen
Mensen die zoeken naar een manier om hun kapitaal te beschermen tegen waardeverlies, beleggen doorgaans in goud. Ook de Nederlandse staat heeft velen tonnen van het edelmetaal opgeslagen. Er zijn echter nog meer mogelijkheden om te beleggen in metalen.
De metaalmarkt
Voor een belegger zijn er veel redenen om te beleggen in metalen. De metaalmarkt is een stabiele markt en heeft zich de afgelopen jaren bewezen als een betrouwbaar beleggingsproduct. Vaak wordt er dan ook gekozen om in goud of zilver te beleggen. Toch heeft de metaalmarkt nog veel meer interessante metalen dan goud en zilver. Daarom gaan we het hebben over, edelmetalen, zeldzame aardmetalen en strategische metalen.
Wanneer spreken we van een edelmetaal?
Niet alle metalen zijn ook “edelmetalen”. Kenmerkend bij een edelmetaal is dat het zijn kwaliteit en waarde behoudt en goed tegen corrosie en oxidatie kan. Denk bijvoorbeeld aan het metaal ijzer. IJzer is geen edelmetaal en kan bijvoorbeeld door oxidatie gaan roesten. Edelmetalen kunnen wel gaan oxideren, wat een verkleurende werking heeft op het metaal. De meest bekende edelmetalen in Nederland zijn platina, goud en zilver. Dat veel edelmetalen waardevast zijn, maakt dat het een interessante optie is voor beleggers. Vaak wordt het gezien als een manier om kapitaal veilig te stellen, bijvoorbeeld tegen inflatie.
Hoe kan ik in edelmetalen beleggen?
Een veelvoorkomende manier om in edelmetalen te beleggen, is door het product zelf te kopen. Neem het voorbeeld van goud. Je kunt een fysieke belegging aangaan, door een goudbaar te kopen. Je kunt ook een klein klompje goud kopen of sieraden. Bij GoldRepublic kun je dit fysieke goud kopen. Vervolgens zorgen zij voor de veilige opslag van jouw goud.
Naast de fysieke beleggingen zijn op beurs ook diverse andere mogelijkheden. Zoals het kopen van Goud ETF’s of aandelen van een mijnbouwbedrijf.
Wanneer spreken we van een zeldzaam aardmetaal?
Zeldzame aardmetalen zijn zeventien zware scheikundige elementen die van nature in het heelal voorkomen. Deze metalen zijn belangrijk bij de productie van bijvoorbeeld elektrische en hybride auto’s, airconditioners, windturbines, laptops en nog veel meer alledaags gebruikte apparatuur. Zeldzame aardmetalen zijn vaak ongelijk verdeeld over de continenten en zullen over 40 jaar zeer schaars zijn. Gaan we versneld over op windturbines en elektrische auto’s dan zitten we binnen 25 jaar met het probleem.
Hieronder staat een tabel met daarin de zeventien zeldzame aardmetalen weergegeven.
Strategische metalen
Zeldzame aardmetalen zijn eigenlijk een deelverzameling van zogeheten strategische metalen. Strategische metalen zijn natuurlijke hulpbronnen die met name worden ingezet voor de industrie. Strategische metalen zijn bijvoorbeeld titanium, kobalt, lithium en chroom. Net als zeldzaam aardmetalen zijn deze schaars en wordt het vinden van dergelijke metalen steeds lastiger. Dat terwijl strategische metalen vaak cruciaal zijn voor veel industrieën. Daarnaast maakt de huidige energietransitie de concurrentiestrijd nog heftiger.
Hoe kan ik beleggen in zeldzame aardmetalen en strategische metalen?
Ondanks dat beleggen in deze metalen voor veel mensen minder gebruikelijk is dan edelmetalen, zijn er veel toegankelijke beleggingsopties om te beleggen in zeldzame aardmetalen en andere strategische metalen. Vaak worden deze producten gebundeld in een Rare Earth ETF. Je belegt dan vaak in mijnbouw- en raffinagebedrijven die deze metalen delven en verwerken. En deze “pakketjes” worden bij veel brokers aangeboden.