Een spannende rechtzaak crypto zaak in 2023

In dit artikel nemen we je mee in twee belangrijke ontwikkelingen in de cryptowereld. Zo gaan de Europese lidstaten strenger handhaven op de opname van contanten of crypto en de slepende rechtszaak tussen Ripple (XRP) en de Securities and Exchange Commission (SEC) gaat naar verluid langzaam naar het einde.

EU gaat strenger toezicht houden op crypto

De lidstaten van de Europese Unie hebben een nieuwe richtlijn opgesteld rondom de toegang tot contant geld en cryptovaluta. Deze nieuwe richtlijn beperkt een opname van contanten of crypto, met het idee criminelen en het witwassen van geld te bestrijden. Echter heeft deze nieuwe regelgeving impact op iedereen die crypto of contant geld gebruikt. De lidstaten hebben ingestemd om anonieme contanten overdrachten te beperken tot maximaal €10.000. Grote contante betalingen van meer dan €10.000 worden dus onmogelijk. Daarnaast zal het anoniem blijven bij het kopen of verkopen van cryptocurrencies veel moeilijker worden. 

Ontwikkelingen bij de individuele lidstaten

Verder is ook duidelijk dat individuele landen de mogelijkheid hebben om de vastgestelde limiet van €10.000 nog verder te verlagen. De belastingdienst van Spanje zal hier gebruik van maken, door de laagste limiet voor het gebruik van contant geld door te voeren. Deze heeft een bovengrens van maximaal €1.000. In Duitsland is nog geen overeenstemming, mede door de ‘clash’ die twee Duitse ministers hierover hadden. Zo wil Nancy Faeser (minister van Binnenlandse Zaken) een limiet op fysieke betalingen “aanzienlijk onder de € 10.000” en Christian Lindner (minister van Financiën) is tegen beperkingen op contante betalingen. In Italië is de limiet op contanten opgeschroefd van €1.000 naar €5.000, sinds de komst van hun nieuwe minister-president. De Nederlandse regering is voornemens contante betalingen boven de €3.000 euro te gaan verbieden, aldus Sigrid Kaag (minister van Financiën) en Dilan Yeşilgöz (minister van Veiligheid en Justitie). 

Laatste strohalm SEC in rechtszaak tegen Ripple

De slepende rechtszaak tussen Ripple (XRP) en de Securities and Exchange Commission (SEC) gaat naar verluid langzaam naar het einde. Op 10 december zei de Cardano (ADA) oprichter, Charles Hoskinson in een video, dat het goed mogelijk is dat de rechter 15 december al oordeelt. In principe kan het wachten op deze uitspraak duren tot 31 maart 2023. Het zou het einde betekenen van twee jaar strijdt. 

Pessimisme bij de concurrentie

Op twitter verscheen bericht van de CEO van Chia Network, Gene Hoffman, dat hij verwacht dat Ripple de rechtszaak van de SEC gaat verliezen. Hij stelde dat het bijna niet anders kon dat de rechter XRP vaststelt als een effect. In ons eerdere artikel over Ripple, legde we uit dat het de laatste beschuldiging van de SEC was in de rechtszaak tegen Ripple. Mocht de rechter in het voordeel van de SEC besluiten, kan dit enorme gevolgen hebben voor Ripple en de XRP-token, maar vooral voor de rest van de cryptomarkt. Je zou over veel andere cryptoprojecten, waaronder Ethereum (ETH), hetzelfde kunnen zeggen. De CEO van Cardano deelde deze mening, dat Ripple de zaak tegen de SEC zal verliezen. Veel mensen binnen de community van Ripple zijn hier niet blij mee en zien een optimistischer scenario voor zich. Veel juridische experts delen dit optimisme.

Meer weten?

Vond je dit een interessant onderwerp? Laat het ons weten door je in te schrijven op onze nieuwsbrief en hou onze socials in de gaten. Wil je een beleggingsplan maken, maar je komt er niet helemaal uit? Geen probleem, BWB Beleggen staat voor je klaar en we helpen je graag.

Lees meer over: