De kracht van diversificatie: Beleggen in ETF's uitgelegd

'ETF' een minder bekende vorm van investeren. Voor sommigen bekender dan anderen, Maar wat houdt dit fonds in? Is het te vergelijken met andere vormen van beleggen of is het iets heel nieuws?

Wanneer er gesproken wordt over beleggen is het niet mogelijk het begrip ETF’s niet te noemen. De afkorting ETF komt uit het Engels waar het staat voor Exchange Traded Fund. Een ander woord voor ETF is indextracker, dit omdat de ETF’s de beursindex heel nauwkeurig volgen.

Dit betekend dat wanneer de beursindex stijgt de ETF, hier aan verbonden, ook zal stijgen. Daarnaast zorgen ETF’s voor een heel divers en transparant beleggingsportfolio. ETF’s zijn dus te vergelijken met beleggingsfondsen.

 

Waaruit bestaan ETF’s?

 

Elke ETF bestaat uit andere producten, meestal een combinatie van verschillende aandelen, obligaties of grondstoffen. ETF’s zijn zo opgebouwd dat er meestal een combinatie tussen deze verschillende producten zijn, dit zorgt ervoor dat een portfolio heel divers is en weinig risico loopt.

 

Een voorbeeld hiervan is: wanneer een belegger alleen investeert in aandelen van een bepaald bedrijf, loopt deze belegger veel risico. Dit betekend wanneer het slecht gaat met het bedrijf ook de aandelen van de belegger snel zullen dalen. Wanneer een belegger heeft geïnvesteerd in een ETF daalt er alleen een deel van zijn portfolio en niet de gehele ETF. Zo is te zien dat ETF’s minder risico met zich mee brengt.

 

 

Verschil ETF’s & beleggingsfondsen.

 

Beleggingsfondsen en indextrackers lijken veel op elkaar. Zo wordt bij beide geïnvesteerd in verschillende aandelen, obligaties en effecten. Ook zorgen beide investeringsmiddelen voor een divers portfolio.

Het verschil tussen deze twee is het beheer en wanneer de fondsen verhandeld kunnen worden.

 

ETF

beleggingsfondsen worden beheert door een fondsbeheerder. Die het beleggingsfonds beheerd en verhandeld in een door hem geselecteerd groepje aandelen of andere producten. De beheerder krijgt daarvoor een vergoeding van de belegger met de hoop dat de beheerder een goed rendement maakt. Daarnaast kan een beleggingsfonds eenmalig per dag verhandeld worden, dit is meestal net wanneer de beurs sluit.

 

Meer willen weten over beleggingsfondsen? Klik op de link hier.

 

In dat opzicht lijkt een ETF veel op aandelen. ETF’s kunnen namelijk wanneer de belegger wil verhandeld worden. Dit zorgt voor een heel transparante beleggingsmethode.

 

 

 

 

Hoe kan ik beleggen in ETF’s?

 

Het beleggen in ETF’s is simpel en gaat via brokers of banken. Dit kan een belegger zelf. Voorbeelden van deze brokers zijn: Scalable (link naar account maken) , ABN AMRO, ING of DEGIRO. Deze bieden allemaal andere ETF’s aan.

Voorbeelden van grote ETF’s zijn: ETF’s die de grootste bedrijven ter wereld volgen, die de grootste bedrijven van de Verenigde Staten volgen of ETF’s die de goudprijs volgen.

het beleggen in ETF’s is een passieve manier van beleggen. Dit betekend dat een belegger niet continu hoeft bezig te zijn met de ETF. Dit is dus ideaal voor een belegger die geen omkijken wil hebben naar zijn beleggingen.

De kosten van het beleggen verschillen per broker. Deze zijn over het algemeen niet hoog. Dit maakt ETF’s tot een zeer interessante vorm van beleggen.

 

 

etf

Meer weten? Neem dan gerust contact met ons op

Heb je een vraag of wil je meer informatie. Neem dan contact met ons op via e-mail, telefoon of stuur ons een berichtje via WhatsApp.

whatsappimage2022-02-17at12.23.53(1)