ETF’s uitgelegd, Het creëren van een divers portfolio

ETF’s: minder bekend maar behoorlijk interessant

Waar de een al bekend is met ETF, is het voor de ander nog onbekend terrein. Wat deze minder bekende vorm van beleggen precies inhoudt, leggen we je hieronder uit.

Wanneer er gesproken wordt over beleggen, is het onmogelijk het begrip ETF’s niet te noemen. De afkorting ETF komt uit het Engels waar het staat voor Exchange Traded Fund. Een ander woord voor ETF is indextracker omdat de ETF’s de beursindex heel nauwkeurig volgen. Dit betekent dat wanneer de beursindex stijgt, de ETF (die hieraan verbonden is) ook zal stijgen. Daarnaast zorgen ETF’s voor een heel divers en transparant beleggingsportfolio. ETF’s zijn dus te vergelijken met beleggingsfondsen.

 

Waaruit bestaan ETF’s?

 

Elke ETF bestaat uit andere producten. Het is meestal een combinatie van verschillende aandelenobligaties of grondstoffen. ETF’s zijn zo opgebouwd dat er meestal een combinatie tussen deze verschillende producten is. Dit zorgt ervoor dat een portfolio heel divers is en weinig risico loopt.

 

Wanneer een belegger bijvoorbeeld alleen investeert in aandelen van een bepaald bedrijf, loopt deze belegger veel risico. Dit betekent dat wanneer het slecht gaat met het bedrijf, ook de aandelen van de belegger snel zullen dalen. Wanneer een belegger heeft geïnvesteerd in een ETF, daalt er alleen een deel van zijn portfolio en niet de gehele ETF. Hieruit blijkt dat ETF’s minder risico met zich mee brengen.

etf

Verschil ETF’s & beleggingsfondsen.

 

Beleggingsfondsen en indextrackers lijken veel op elkaar. Zo wordt er bij beide geïnvesteerd in verschillende aandelen, obligaties en effecten. Ook zorgen beide investeringsmiddelen voor een divers portfolio. Het verschil tussen deze twee is het beheer en het moment dat de fondsen verhandeld kunnen worden.

 

Beleggingsfondsen worden beheerd door een fondsbeheerder die het beleggingsfonds verhandeld in een, door hem geselecteerd groepje aandelen of andere producten. De beheerder krijgt daarvoor een vergoeding van de belegger met de hoop dat de beheerder een goed rendement maakt. Daarnaast kan een beleggingsfonds eenmalig per dag verhandeld worden. Dit is meestal net wanneer de beurs sluit. In dat opzicht lijken ETF's veel op aandelen. ETF’s kunnen namelijk verhandeld worden wanneer de belegger dat wil. Dit zorgt voor een hele transparante beleggingsmethode.

 

Hoe kan ik beleggen in ETF’s?

 

Het beleggen in ETF’s is simpel en gaat via brokers of banken. Dit kan een belegger zelf. Voorbeelden van deze brokers zijn: Scalable, ABN AMRO, ING of DEGIRO. Deze brokers bieden allemaal andere ETF’s aan. Grote ETF’s zijn bijvoorbeeld ETF’s die de grootste bedrijven van de Verenigde Staten of de wereld volgen, of ETF’s die de goudprijs volgen.

 

Het beleggen in ETF’s is een passieve manier van beleggen. Dit betekent dat een belegger niet continu bezig hoeft te zijn met de ETF. Het is dus ideaal voor een belegger die geen omkijken wil hebben naar zijn beleggingen. De kosten van het beleggen verschillen per broker. Deze zijn over het algemeen niet hoog, waardoor ETF een zeer interessante vorm van beleggen is.

 

Wil je meer weten over beleggingsfondsen of aandelen? Klik dan hieronder.