Hardware wallet, hoe bewaar je cryptocurrency veilig offline in 2024?

Bij stijging van de prijs of populariteit van de Bitcoin, stijgt ook de interesse van hackers en cybercriminelen. Inmiddels zijn voor deze criminelen dan ook veel mogelijkheden om jouw crypto’s te stelen. We behandelen in dit artikel twee veelvoorkomende scams.

Offline crypto’s bewaren

Je kan als crypto bezitter ervoor kiezen om de crypto’s te bewaren op een hardware wallet, ook wel een crypto wallet genoemd. Dit is te vergelijken met usb stick of een externe harde schijf, alleen dan voor je cryptomunten. Je plugt de hardware wallet in je computer en vervolgens zet je de crypto munten op de hardware wallet. Tenslotte, kan je ervoor kiezen om deze aan je sleutelbos te hangen in het geval van een Ledger hardware of om deze op een veilige plek weg te leggen.

De voordelen van de hardware wallet

  1. Minder/geen kans om gehackt te worden, aangezien je cryptomunten niet online of op je computer aanwezig zijn.
  2. De hardware wallet heeft altijd nog een wachtwoord en/of pincode.
  3. De meeste hardware wallets zijn voorzien van data encryptie (versleuteling).
  4. Je kan je cryptomunten altijd terughalen (via de app) met je vooraf ingestelde reeks van 24 woorden. Zo weet je zeker dat je jouw waardevolle crypto altijd behoudt.

Hoe werkt zo’n hardware wallet?

Een hardware wallet bedien je via een applicatie, zoals de Ledger Live app. Dit is vergelijkbaar met de applicatie van je crypto exchange. Om crypto’s te kopen, verkopen of te verzenden is het nodig om de app te koppelen aan je computer, laptop of smartphone. Zo kan je gemakkelijk overal de koers van jouw munten volgen. Nu denk je waarschijnlijk dat het onhandig is om een hardware wallet mee te nemen als je gewoon even je crypto’s wilt checken… Dat klopt, maar er zijn ook wallets zoals de Ledger Nano X beschikbaar die werken via bluetooth. Deze bluetooth is extra beveiligd. Ook heeft deze wallet een extra grote accu, dit zorgt ervoor dat je niet in de buurt van je computer of oplader hoeft te zijn, maar dat je deze gemakkelijk kan gebruiken op je smartphone. Bovendien is deze Ledger Nano X, zowel software- als hardware beveiligd.

Ondanks de vele voordelen heeft een hardware wallet ook nadelen

  1. Het is ingewikkeld voor mensen met weinig computer kennis.
  2. Het kost meer tijd dan het gebruik van een online wallet.

 

Meer weten?

Vond je dit een interessant onderwerp? Laat het ons weten door je in te schrijven op onze nieuwsbrief en hou onze socials in de gaten. Wil je een beleggingsplan maken, maar je komt er niet helemaal uit? Geen probleem, BWB Beleggen staat voor je klaar en we helpen je graag.

Wil je graag starten met beleggen? Dat kan hier!

Lees meer over: