Hoe begin je met beleggen?

Je wilt beginnen met beleggen maar hoe begin je eigenlijk? Zijn er stappen de je kunt volgen of moet je daarin je eigen weg gaan vinden? Wij geloven dat er stappen zijn die je helpen om te starten met beleggen.

Stap 1: Het bepalen van je doel

De eerste stap die je moet nemen is het bepalen van jouw persoonlijke doel. Een persoonlijk doel geeft je houvast, je weet nu waarvoor je belegt. Of je nu belegt voor je studie, auto, pensioen of voor je kinderen, schrijf je doel op zodat je dit altijd voor ogen hebt.

Stap 2: Risicobepaling

Nu je een doel hebt bepaald, gaan we kijken naar het risico dat je wilt en/of kunt lopen. Beleggen is namelijk nooit zonder risico’s, maar je kan wel zelf bepalen waar je je geld instopt. Ben je bereid om veel risico te lopen, dan kan het zijn dat je veel geld verliest. Hou jezelf dus een spiegel voor. Het is namelijk niet de bedoeling dat je niet kunt slapen doordat je investering minder waard wordt.

Stap 3: Waar ga je in beleggen?

Afhankelijk van de hoeveelheid risico dat je wilt lopen,  kan je nu kiezen waar je in gaat beleggen. Het is hierbij van belang dat je goed geïnformeerd bent waarin je belegd. Hieronder is een tabel opgenomen met een aantal mogelijkheden waarin je kunt beleggen op basis van het risico dat je wilt lopen.

Veel risicoGemiddelde risicoWeinig risico
CryptoAandelenObligaties
Penny-aandelenETF’sBeleggingsfondsen
OptiesEdelmetalen
IPO’s

Stap 4: Kies waar je wil beleggen

Waar je kunt beleggen is afhankelijk van de markt waar je in gaat beleggen. Voor crypto kan je een account aanmaken bij Bitvavo en voor edelmetalen bij Gold Republic. Hiernaast zijn er verschillende brokers voor aandelen, penny-aandelen en obligaties.

Lees meer over: , ,