Hoe beleg je in goud in 2024?

In dit artikel behandelen we 4 manieren om te investeren in het edelmetaal goud. We bespreken de fysieke belegging in goud – waarbij je dus een tastbaar stukje goud hebt – en hoe je kan beleggen in goud zonder dat je dat fysiek bezit. Dit is een interessante vraag aangezien goud tot op heden altijd een waarde heeft vertegenwoordigd, hetgeen het een aantrekkelijk beleggingsobject maakt.

Goudbaren

Exact, een fysieke goudbaar ook wel goudstaaf genoemd. Je kan ze bij een juwelier kopen, maar ook bijvoorbeeld online bij een gespecialiseerde goudhandelaar. Via GoldRepublic kan dat bijvoorbeeld. Daar kan je ze ook direct kopen bij een smelterij. Dat goud staat dan op jouw naam en kan opgeslagen worden in Amsterdam, Zurich of Frankfurt. Het grote voordeel van de aanbieder GoldRepublic, in tegenstelling tot veel andere aanbieders, is dat je niet stad en land af hoef te gaan om je goud weer te verkopen.

Gouden munten

Nog een optie om te beleggen in fysiek goud is het beleggen in gouden munten. Vanwege het kleinere formaat dan gouden baren kan je op die manier een kleinere hoeveelheid fysiek goud kopen. Sommige munten zijn tevens verzamelmunten, waardoor de werkelijke waarde soms hoger ligt dan de goudprijs. Doorgaans zijn de gouden munten in te delen in twee categorieën:

  • Gouden munten die zijn gemaakt met het oog op beleggen of verzamelen;
  • Gouden munten die ooit als betaalmiddel functioneerden.

Goud ETF’s

Een goud Exchange Traded Fund (ETF). Dit financiële product is ontworpen om beleggers de mogelijkheid te bieden om de resultaten te koppelen aan de goudkoers. Zo’n fonds is dus gefocust op de onderliggende waarde, hetgeen uiteraard gericht is op het edelmetaal goud. Het doel van een goud ETF is om de onderliggende goudindex zo goed mogelijk te volgen. Niet iedere goud-ETF is hetzelfde. Sommige ETF’s richten zich op goudfutures of aandelen in bedrijven die in goudsector actief zijn en andere trackers hebben zelf fysiek goud aangekocht.

Goudfutures

Een andere manier om te beleggen met goud via de beurs, is beleggen met futures. Futures staan beter bekend als termijncontracten, waarbij koper en verkoper een overeenkomst sluiten. Je kunt zo’n contract doorverkopen totdat het afloopt, maar aan het eind van de contractperiode ben je verplicht te leveren of nemen, voor de afgesproken prijs. Deze manier van beleggen is absoluut voor de ervaren beleggers en degene met grote reserves. Met een futures contract kun je namelijk meer dan je oorspronkelijk investering verliezen.

 

 

Meer weten?

Vond je dit een interessant onderwerp? Laat het ons weten door je in te schrijven op onze nieuwsbrief en hou onze socials in de gaten. Wil je een beleggingsplan maken, maar je komt er niet helemaal uit? Geen probleem, BWB Beleggen staat voor je klaar en we helpen je graag.

Lees meer over: