Hoe beveilig je jezelf tegen veelvoorkomende cryptocurrency scams?

Bij stijging van de prijs of populariteit van de Bitcoin, stijgt ook de interesse van hackers en cybercriminelen. Inmiddels zijn voor deze criminelen dan ook veel mogelijkheden om jouw crypto’s te stelen. We behandelen in dit artikel twee veelvoorkomende scams.

Phishing e-mails en website spoofing

Deze scams zijn een veel voorkomend fenomeen in de cryptowereld. Deze cybercriminelen doen zich vaak voor als woordvoerders van populaire cryptocurrency tradingbedrijven, zoals Bitvavo, Binance, of Coinbase. Ook kunnen ze zich voordoen als andere crypto-apps, bijvoorbeeld die van cryptowallets.

Ze sturen phishing e-mails om je van jouw crypto’s te ontdoen of ze sturen een melding om je ergens voor te alarmeren. Wanneer je op hun link klikt, ga je naar een website waar je privacygevoelige gegevens moet invoeren, bijvoorbeeld je wachtwoorden. Op deze manier krijgen deze scammers toegang tot jouw account.

Daarnaast zijn de criminelen vaak erg handig in het nabouwen van websites. Banken waarschuwen je hier tegenwoordig vaak voor. Deze zwendel wordt ook wel “website spoofing” genoemd. De term betekent letterlijk vervalsing of misleiding.

Hoe bescherm ik mezelf tegen Phishing e-mails en website spoofing?

Wees scherp op welke URL je klikt!

Vaak is in de URL een kleine aanpassing voldoende om je naar een namaakwebsite te sturen. Als je het niet vertrouwt, typ dan zelf de naam van de website in de browser in plaats van de aangeboden link te gebruiken.

 

Je browser geeft je aanwijzingen!

Wanneer je privacygevoelige gegevens moet invoeren, check de browser eerst op:

  • Het hangslot voor de URL, deze moet gesloten zijn;
  • Kijk of de URL met https:// begint;
  • Kijk of de website de juiste naam heeft.

Het voordoen als tech- of securitysupporter

Scammers pakken ook graag de telefoon om jou op te lichten. Wanneer je in contact komt met zulke oplichters lijkt het alsof je met het echte nummer belt, maar in werkelijkheid bel je alsnog met een scammer. Vaak claimen ze een medewerker te zijn van een bank, Google of webshop.

 

Welke informatie willen deze oplichters achterhalen?

  • Wachtwoorden of persoonlijke keys. Geen enkele betrouwbare instantie zal je hier naar vragen via de telefoon of mail.
  • Cryptocurrency transacties. Ze vragen je om Bitcoins over te maken naar een ander blockchain adres. Zogenaamd om jouw adres te “verifiëren”.
  • Twee-factorverificatie informatie. Deze informatie biedt je extra beveiliging ook wanneer je wachtwoord is gelekt. Geef deze dus nooit zomaar door.
Lees meer over: