Hoe kon het dat Basic-Fit aandeel zo hard daalde in 2023?

Fitnessketen Basic-Fit heeft vorige week een flinke koersval meegemaakt. Het bedrijf kwam vorige week met tegenvallende resultaten en gaf daarbij aan dat de groei minder zal zijn dan voorzien.

Terugblik op 2022 van basic-fit

In het begin van 2022 waren zowel analisten als beleggers positief over Basic-Fit. De prijs lag in januari 2022 op €43,50 en in november 2021 stond de koersprijs zelfs op €47,00. Ondanks de kleine terugval in het begin van 2022 waren er koersdoelen gesteld van €70,- en hoger.

 

Afgelopen vrijdag zakte Basic-Fit opeens flink in elkaar. De koersprijs daalde vrijdag van €30,56 naar €24,76. Een daling van ruim 20%. De logische vraag die je bij deze forse daling te stellen is: waar komt deze daling vandaan ondanks het optimisme wat heerste bij de analisten en de beleggers?

Resultaten 2022

Om die vraag te beantwoorden kijken we naar meer aspecten dan enkel het bedrijf Basic-Fit. De fitnessgigant heeft dan wel tegenvallende resultaten gehad, maar ondanks de mindere groei dan gedacht, zal het EBITDA  tussen de 200 en 205 miljoen euro uitvallen. Eerder werd er een EBITDA van 240 miljoen euro verwacht. Bovendien steeg het ledenbestand met 42% naar 3,15 miljoen leden.

De kleine daling is te herleiden aan de tegenvallende verwachtte resultaten, maar de verscholen boodschap achter de daling zit voornamelijk in de exponentieel stijgende kosten. De personeelskosten, hogere bouwkosten en natuurlijk de energiekosten.

Met name de energiekosten zijn een bittere pil op de rekening, aangezien deze in 2023 volgens analisten met nog eens 50% zullen gaan stijgen. En met nog eens 100% in 2024.

 

Toekomstbeeld

Nu heeft Basic-Fit in deze tijd de prijzen van de lidmaatschappen niet verhoogd, maar het is ook maar de vraag of de fitnessgigant dit van plan is, want wat gaan de verhoogde prijzen doen met de vraag naar lidmaatschappen en kan een doorsnee sporter de hogere abonnementskosten wel aan?

Het antwoord op deze vraag zal de tijd vanzelf uitwijzen. Ondanks de fikse tegenvaller geeft Morgan Stanley een koersdoel af van €41,00. Dit was eerder deze maand nog €55,00. Wel geeft Morgan Stanley aan dat het met de liquiditeit van Basic-Fit wel goed zit.

Meer weten?

Vond je dit een interessant onderwerp? Laat het ons weten door je in te schrijven op onze nieuwsbrief en hou onze socials in de gaten. Wil je een beleggingsplan maken, maar je komt er niet helemaal uit? Geen probleem, BWB Beleggen staat voor je klaar en we helpen je graag.

Wil je graag beleggen in Basic-Fit? Dat kan hier!

Lees meer over: