Investeren in waardevolle grondstoffen, Edelmetalen.
Met edelmetalen bedoelen we een handjevol metalen die niet of nauwelijks oxideren. Dit betekend dat de metalen niet verkleuren of verroesten. Ijzer verroest bijvoorbeeld heel erg, dit betekend dus ook dat het geen edelmetaal is. Dit betekend niet dat Edelmetalen helemaal niet oxideren, zo gaat zilver langzaam verkleuren. Het metaal begint langzaam zwart te worden. Dit gebeurt ook met bijvoorbeeld koper, wat gezien wordt als een metaal dat iets onedeler is als zilver en goud. Dit metaal wordt bijvoorbeeld groen overtijd.
Met edelmetalen bedoelen we de volgende metalen: Goud, zilver en platina. Daarnaast zijn er ook een aantal minder bekende metalen zoals: Osmium, Rhodium, Iridium, Palladium en Ruthenium. Edelmetalen worden voornamelijk gebruikt in het maken van sierraden en in de techniek. De andere metalen worden voornamelijk in de techniek of in de zorg gebruikt. Dit kan verschillen per metaal. Het is wel bekend dat iedereen een beetje goud in zijn telefoon heeft zitten. Maar waar zijn de andere edelmetalen goed voor? Rhodium wordt bijvoorbeeld in de gezondheidsindustrie gebruikt in röntgenapparaten. Zo is Iridium heel bestendig tegen hoge temperaturen en wordt dus veel in machines en smeltkroezen gebruikt. Al deze edelmetalen hebben dus hun eigen functie in techniek. Als we praten over sierraden worden voornamelijk zilver, goud en platina. Deze metalen zijn makkelijk te bewerken en houden hun waarde goed vast. Dit zorgt voor een perfect metaal om sierraden van te maken.
De waarde van de verschillende metalen.
Aangezien de metalen zo waardevol zijn, is het ook een product waar veel fraude mee gepleegd wordt. Dit betekend dat er methoden nodig zijn om te zien hoe puur het metaal is. Edelmetalen zijn namelijk niet de sterkste metalen die er zijn. Goud bijvoorbeeld is een metaal wat heel zacht metaal. Daarom worden er vaak in gouden sierraden legeringen aangebracht. Dit tast wel de puurheid van het metaal aan. De puurheid van goud wordt bijvoorbeeld uitgedrukt in karaat. Terwijl de puurheid van zilver wordt uitgedrukt in Sterling. Hoe hoger de karaat of sterling. Hoe hoger de puurheid van het metaal. Bijvoorbeeld 8 karaat betekend dat het goud voor 33% uit echt goud bestaat. Terwijl 24 karaats goud voor 99% uit goud bestaat. Bij zilver werkt het ongeveer het zelfde. Daar is het hoogste: Sterling 925, dit betekend dat het sieraad voor 92,5% uit zilver bestaat. Wanneer een metaal heel puur is, is de waarde ook hoger. Dit betekend dat een stuk goud van 24 karaat meer waarde heeft dan een stuk van 14 karaat. De hoeveelheid van karaat of sterling heeft dus te maken met het percentage van goud of zilver in het sieraad of blok edelmetaal.
Hoe handel ik in edelmetalen?
Het handelen in edelmetalen kan op verschillende manieren. De bekendste daarvan is de fysieke manier. Deze manier is opgedeeld in verschillende soorten.
- Het kopen van goud of zilver in de vorm van sierraden of goud blokken.Deze manier van edelmetaal kopen gebeurt meestal bij een juwelier of andere goudhandel
- Het kopen van edelmetaal bij een broker of beleggingsplatform.Deze manier van beleggen gaat via online platforms, een voorbeeld hiervan is GoldRepublic. Naast het aankopen van edelmetalen alleen is er ook de mogelijkheid om edelmetalen aan te schaffen in de vorm van ETF’s of beleggingsfondsen.
- Daarnaast zijn er ook indirecte manieren van investeren in Edelmetalen, dit is bijvoorbeeld door te investeren in goud- of zilvermijnen.
Voordelen van investeren in edelmetalen.
Het investeren in edelmetalen kent zijn voordelen. Deze verschillen van bijvoorbeeld aandelen en crypto investeringen. een van de belangrijkste voordelen is diversificatie.
Diversificatie
Door in goud te investeren creëer je meer spreiding in je portfolio. Dit zorgt ervoor dat wanneer de prijzen van een bepaald onderdeel in het portfolio zakt, de belegger niet meteen geraakt wordt in zijn portemonnee. Dit zorgt ervoor dat goud een interessante vorm van beleggen is.
Waardevast
Edelmetalen en voornamelijk goud is een waardevast product. Zo is de prijs van goud stabiel en het product blijft zijn waarde houden. Daarnaast kan bijvoorbeeld goud nooit failliet gaan. Wel is het belangrijk hier op te letten bij het investeren van goud doormiddel van ETF’s deze kunnen namelijk wel failliet gaan.


Meer weten? Neem dan gerust contact met ons op
Heb je een vraag of wil je meer informatie. Neem dan contact met ons op via e-mail, telefoon of stuur ons een berichtje via WhatsApp.
