De veilige manier van beleggen: Obligaties

Obligaties zijn het onbekende broertje van aandelen. Vaak worden obligaties samen met aandelen genoemd maar deze manier van investeren is een stuk onbekender. Dit zorgt voor minder kennis rond het onderwerp maar wat zijn deze obligaties nu eigenlijk?

 

Een schuldbewijs?

Een obligatie is eigenlijk een schuldbewijs. Dit betekend dat een bedrijf of overheid een obligatie uitgeeft om zo meer eigen vermogen aan te trekken. Deze obligaties worden na een bepaalde periode, meestal een aantal jaar, weer terug betaald. Deze obligaties zijn na de verkoop nog verhandelbaar. Dit zorgt ervoor dat er een markt ontstaat van obligaties. Bedrijven of overheden geven obligaties uit wanneer zij niet genoeg eigen vermogen bezitten of extra vermogen willen hebben om zo nieuwe projecten te kunnen financieren. Over obligaties wordt net als een lening rente betaald. Dit wordt gedaan door de overheid of het bedrijf die de obligaties uitgeven.

 

Hoe werken obligaties?

 

Obligaties worden dus uitgegeven door een partij die de kostprijs en de rente afspreekt. Direct na aankoop van de obligaties gaat de waarde van de obligatie bewegen. Deze is afhankelijk van de marktrente van dat moment. Wanneer de marktrente hoog is zal de rente van de obligatie dat ook zijn. Wanneer de markt rente daalt zal de obligatie interessanter worden en de koers dus stijgen. dit komt omdat nieuwe obligaties met een lagere rente worden afgesproken dus dat betekend dat oude obligaties interessanter zijn. Dit werkt ook andersom. Als de marktrente zal stijgen zal ook de rente op nieuwe obligaties stijgen. Dit zal ervoor zorgen dat oudere obligaties minder interessant worden. Dit is een van de risico’s die komt bij het beleggen in obligaties.

 

Voordelen van obligaties 

 

  • Zo kennen obligaties hele lage risico’s dit komt omdat houders van obligaties meer kans hebben op uitkering van de obligaties wanneer een bedrijf failliet gaat. Wanneer we praten over een staatsobligatie (obligatie van een regering) is de kans op faillissement nog kleiner, deze is afhankelijk van de regering.
  • Daarnaast krijgt de belegger een vast rentepercentage voor de obligatie. Dit zorgt voor veel zekerheid en een belegger weet zo precies wat hij of zij per jaar kan verwachten.
  • Daarnaast kent een obligatie een vaste einddatum dit is eerder al besproken en op deze datum zal de belegger de waarde van de obligatie terug krijgen van de partij die de obligatie heeft uit gebracht.

 

Obligaties VS aandelen?

 

Obligaties en aandelen zijn dus geheel iets anders. Dit zorgt ervoor dat ze bijna niet met elkaar te vergelijken zijn. Aandelen zijn namelijk risicovoller dan obligaties maar het rendement ligt gemiddeld hoger dan bij obligaties. Ook kennen obligaties een einddatum terwijl aandelen dit niet kennen. Ook is het belangrijk mee te nemen dat wanneer een belegger obligaties bezit hij ook meer kans heeft op aan vergoeding bij faillissement ten opzichte  van een belegger die aandelen bezit. Dit zorgt voor een geheel andere belegging. Aandelen kennen meer rendement met meer risico maar obligaties kennen meer zekerheid in ruil voor een lager rendement percentage.

Bij het investeren in obligaties zijn er een aantal verschillende vormen waarin men kan beleggen. Dit kan doormiddel van een bank of broker. Deze fungeert als tussenpersoon tussen bedrijf en belegger. Daarnaast kan men ook beleggen doormiddel van obligatiefondsen deze werken het zelfde als beleggingsfondsen maar bestaan volledig uit obligaties.

 

Wanneer een belegger zijn geld laat beheren bij een vermogensbeheerder, investeert diegene meestal ook in obligaties. Dit zorgt ervoor dat de beleggingen goed gespreid zijn en dus minder risico kunnen lopen. Daarom is het ook belangrijk niet alleen maar obligaties bij hetzelfde bedrijf te kopen. Dit zorgt ervoor dat bij faillissement de kans op verlies kleiner wordt. Het is dus aan te raden om een divers ‘mandje’ te hebben aan obligaties en andere beleggingsvormen.

 

obligaties
bitcoin

Meer weten? Neem dan gerust contact met ons op

Heb je een vraag of wil je meer informatie. Neem dan contact met ons op via e-mail, telefoon of stuur ons een berichtje via WhatsApp.

whatsappimage2022-02-17at12.23.53(1)