Proof of Reserves en transparantie op de blockchain in 2023

Het kan je bijna niet zijn ontgaan. Eén van de grootste crypto exchanges, FTX, dat omviel. Financieel toezichthouders krijgen veel kritiek te verwerken vanwege het gebrek aan transparantie en toezicht. Nu lijkt het onvermijdelijk dat er wet- en regelgeving komt voor de cryptosector.

What is Proof of Reserves?

Proof of Reserves (PoR) is simpel te vertalen als bewijs van reserves. Het verwijst naar de techniek waarbij crypto bedrijven onbevooroordeeld inzicht geven in hun activa reserves. Een externe partij maakt een momentopname van de saldi van het cryptobedrijf. Op deze manier geeft het bedrijf transparant bewijs dat het ze voldoende activa heeft om verplichtingen op elk moment te kunnen dekken. Dit bewijs moet klanten vertrouwen geven dat het cryptobedrijf geen risico loopt op een liquiditeitscrisis en dat klanten hun geld op elk moment kunnen opnemen. Hoewel PoR de blockchain-technologie gebruikt, hangt het nog steeds af van de nauwkeurigheid van de boekhoudprocedures en de waardering van activa buiten de keten.

Populariteit PoR

PoR wordt steeds populairder, zeker na de val van crypto exchange FTX in afgelopen maand. Eén van de voorstanders van PoR, crypto exchange Binance, sprak eerder over het belang van transparantie in de sector. Daarnaast zal PoR belangrijker worden, niet alleen voor klanten, maar ook voor de cryptobedrijven zelf. Op deze manier kunnen exchanges veiligheid garanderen aan de klanten.

Moeten alle crypto brokers deze transparantie geven?

Het antwoord daarop is dat er momenteel geen regelgeving is die dit bewijs van reserves verplicht. Ondanks het ontbreken van deze regelgeving, kan dit binnenkort wel komen. Zeker nadat er een aantal cryptobedrijven failliet zijn gegaan vanwege liquiditeitsproblemen in 2022. PoR is wel aanbevolen aan cryptobedrijven die optreden als bewaarder van de cryptocurrencies. Daarnaast zou in theorie, niet-bewarende crypto exchanges dit bewijs van reserves niet hoeven te tonen, omdat ze geen geld van klanten in bezit hebben.

De tracker op CoinMarketCap

Op de website van CoinMarketCap is sinds kort een Proof of Reserves tracker toegevoegd. De tracker geeft details over de totale activa van het bedrijf en de aangesloten openbare portefeuilleadressen, samen met de saldi, de huidige prijs en de waarden van de portefeuilles.

Conclusie

PoR is een stap in de goede richting voor veel cryptobedrijven. Hiermee zorgen ze ervoor dat de investeringen van de klanten veilig zijn en geven ze vertrouwen aan de klanten, door te bewijzen dat het cryptobedrijf beschikt over genoeg liquiditeit. In het algemeen is deze ontwikkeling dus ook goed voor de toekomst van crypto, echter kan het op korte termijn zorgen voor hevige opschudding wanneer een cryptobedrijf niet voldoet aan de PoR eisen.

Meer weten?

Vond je dit een interessant onderwerp? Laat het ons weten door je in te schrijven op onze nieuwsbrief en hou onze socials in de gaten. Wil je een beleggingsplan maken, maar je komt er niet helemaal uit? Geen probleem, BWB Beleggen staat voor je klaar en we helpen je graag.

Lees meer over: