Solana uitgelegd, een razendsnelle munt uit 2020

Wat is Solana?

Solana, een naam die steeds meer voor komt in de cryptowereld. Maar wat is deze relatief jonge munt precies en wat kan je er mee?

Wat is Solana?

 

Solana is een relatief jonge munt, de munt werd opgericht in 2020. De bedenker van de munt, Anatoly Yakavenko, is al wat langer met het project bezig. De Solana blockchain begon in 2017.

 

De munt is een directe concurrent van het platform Ethereum. Ethereum is bekend van haar smartcontracts en de mogelijk om gigantisch veel applicaties te kunnen bouwen op haar platform. Dit is ook precies wat men kan doen op het Solana-platform. Dus de munten zijn directe concurrenten.

 

Wat is het verschil dan? Het enige antwoord is schaalbaarheid. De schaalbaarheid van Ethereum is beperkt. De munt kan maximaal 15 transacties per seconde aan. Solana aan de andere kant kan er 65.000 per seconde aan. Dit is een stuk meer. Daarnaast zijn de transactie kosten van de munt niks. Dit betekend dat het een heel interessant project is.

 

Proof-of-stake en Proof-of-history

 

Zoals de meeste wel weten verdient men crypto niet alleen door te kopen maar ook door bijvoorbeeld te minen (proof-of-work) of te staken (Proof-of-stake). Dit is ook zo bij deze munt, de munt werkt met een Proof-of-stake systeem. Door dus te staken kan men meer munten verdienen.

 

Daarnaast heeft de munt een nieuwe manier van crypto verdienen uitgevonden. Proof-of-history is een heel nieuw concept wat door de cryptomunt in de wereld is gebracht. Proof-of-history of PoH is een veilige en razendsnelle manier van valideren van blokken in de Blockchain. Door een tijdstempel op blokken in de blockchain te zetten worden deze veiliger en blijft de blockchain gedecentraliseerd.

 

Proof-of-history is een van de methoden waarom de cryptomunt een gigantisch snelle blockchain heeft. Daarnaast is het energieverbruik van de munt laag. Transacties op het platform gebruiken vergeleken met bijvoorbeeld Ethereum weinig stroom. Daarnaast gebruikt de blockchain ook geen Proof-of-work, dit wordt door bijvoorbeeld Bitcoin gebruik ter validatie van blokken en is gigantisch energie verbruikend.

 

Kritiek op Solana

 

Tot nu toe lijkt de munt de perfecte cryptovaluta. Maar de munt krijgt ook kritiek uit de cryptowereld. Zo is de angst dat de munt niet geheel gedecentraliseerd is. Het blijkt dat veel van de munten van Solana in de handen zijn van grote investeerders. De 43 grootste stakers hebben 50% van de gestakete munten in handen. Dit roept vraagtekens op in de cryptowereld of de cryptomunt wel zo decentraal is als dat het claimt.

 

Voordelen

 

Solana heeft een extreem goede schaalbaarheid. Iets waar de meeste cryptomunten problemen mee hebben. Dit geeft de munt een goede voorsprong op andere munten en zorgt ervoor dat de munt zich kan onderscheiden van andere cryptoprojecten.

Daarnaast kent de munt bijna geen transactie kosten en is de munt heel natuurvriendelijk. Dit is te zien aan het energie verbruik per transactie en het feit dat de munt een Proof-of-stake gebruikt in plaats van Proof-of-work.

 

Nadelen

 

Net is al de problemen rond decentralisatie genoemd. Dit is een van de kritiekpunten rond de munt. Het feit dat zoveel grote investeerders grote delen van de cryptomunt in handen hebben roept vraagtekens op.

 

Daarnaast is een nadeel het feit dat Ethereum op de markt is. De bedrijven hebben precies dezelfde bezigheden. Maar vergeleken met Solana is Ethereum iets langer op de markt en een gevestigde naam in de cryptowereld. Dit betekend dat Solana een pittige concurrent heeft aan Ethereum. Daarnaast is Ethereum een stuk groter en volgens veel cryptokenners is de partij meer gedecentraliseerd.

 

Beleggen in Solana

 

Wanneer je wil beleggen in Solana is het belangrijk goed op te letten en kennis te hebben van de munt. De cryptomunt valt namelijk onder de altcoins wat inhoudt dat de munt behoorlijk volatiel kan zijn. Dit betekend dat de munt flinke dalingen en stijgingen kan meemaken. Het is dus belangrijk te beleggen met geld wat je kan missen.

 

Solana