Tweede kamer geeft aan dat de digitale valuta nog ver weg is
De digitale valuta… We horen het de laatste tijd steeds vaker geluiden over de digitale valuta’s, ook wel Central Bank Digital Currencies (CBDC) genoemd. Op woensdag 23 november heeft de tweede kamer er dan ook over gedebatteerd.
De nieuwe digitale munt
Minister Sigrid Kaag verdedigde afgelopen woensdag de nieuwe digitale munt die in opkomst is. Desondanks is de Tweede Kamer nog niet overtuigd. Nu is het niet zo dat Kaag een overstap op deze CBDC’s in de nabije toekomst van 1 à 2 jaar verwacht, maar het speelt wel degelijk.
Als we verder gaan kijken naar CBDC’s, dan valt ons op dat koningin Maxima opriep tot een discussie over deze CBDC’s. Dit deed ze tijdens een seminar over Central Bank Digital Currencies wat werd gehouden op 14 oktober 2022 in Washington DC. Maxima sprak over ‘great promise to support a digital financial system that works for everyone’, tenminste als het goed wordt ontwikkeld. De reden voor deze uitspraak geeft ze zelf, namelijk het feit dat er nog steeds veel mensen in deze wereld geen toegang hebben tot een bankrekening.
Waarom zouden wij net als Kaag een digitale munt willen?
Op dit moment betalen wij met contant geld (publiek, chartaal geld) en met geld van onze bankrekening (privaat, giraal geld). Kortom, wij halen ons contante geld bij de staat en dus ook de centrale bank. Onze bankrekeningen lopen via commerciële banken, zoals een ING en Rabobank. Het enige publieke geld is dus contant geld. Dit houdt dus in dat we nog geen publiekelijk digitaal geld hebben. Als we dan in acht nemen dat Europeanen nog maar weinig met contant geld betalen, dan is de rekensom makkelijk te maken: ‘we zijn afhankelijk van de commerciële banken’. Deze afhankelijkheid geeft de banken de macht om vrij en ongereguleerd met ons geld om te gaan en juist daar willen ze een doormiddel van de CBDC’s een stokje voor steken.
De vraag voor nu is: willen wij gereguleerd worden door de nieuwe Europese CBDC’s of door de commerciële banken?
Wordt vervolgd…