Beleggingsstrategieën, de vier gratis en bekende strategieën in 2024

Als beginnende belegger is het soms moeilijk om een strategie voor jezelf te bepalen. Daarom lichten we vandaag vier bekende belegging strategieën uit.

Dollar Cost Averaging

Eén van de meest bekende belegging strategieën is Dollar Cost Averaging (DCA). Bij DCA worden posities opgebouwd door met regelmatigheid in zowel het bedrag als tijd in te kopen. Het idee achter de DCA-strategie is dat u wekelijks, maandelijks of zelfs jaarlijks met een vast bedrag een positie inneemt van bijvoorbeeld een aandeel. Als de prijs van het aandeel hoog is, kunt u een beperkt aantal aandelen kopen. Als de prijs daalt kunt u meer aandelen kopen. Wanneer de markt zich herstelt, profiteert u van het feit dat u meer aandelen tegen een lagere prijs kan kopen.

Voordeel

Het voordeel van de strategie is dat je niet wakker hoeft te liggen van wisselende koersen. Het nadeel is dat, volgens sommige experts, het gebruik van DCA een lager rendement kan hebben dan een bijvoorbeeld een eenmalige belegging.

Buy-and-hold

Een andere bekende beleggingsstrategie is de buy-and-hold strategie. De strategie zet in op het kopen van beleggingen en ze vervolgens zo lang mogelijk vast te houden. In principe tot dat je het geld weer nodig hebt.

Buy low, sell high strategie

Bij deze strategie koopt u bijvoorbeeld een aandeel wanneer deze ‘laag’ staan. Je vindt dus dat de prijs van een aandeel ondergewaardeerd is. Vervolgens is het idee dat je de aandelen weer verkoopt wanneer de koers is gestegen. Veel beginnende beleggers starten met dit principe, want je kunt hoge rendementen behalen. Bij deze strategie is het alleen lastig – zeker voor de beginnende belegger – om goed in te schatten of een aandeel daadwerkelijk ondergewaardeerd is.

Automatisch beleggen

De buy low, sell high techniek is een actieve beleggingsstrategie. Voor sommige mensen is dit precies wat hen weerhoudt om te gaan starten met beleggen. Bijvoorbeeld omdat je geen tijd hebt of je bent bang om op een verkeerd moment in te stappen. Daar is automatisch beleggen een zeer geschikte oplossing voor. Bij deze techniek leg je allereerst een vast bedrag in. Dit herhaal je jaarlijks, maandelijks, wekelijks. Je kan kiezen wat jij wilt. Verder kijkt je niet naar de prestaties van de beurs. Dit maakt da je niet bang hoeft te zijn of je op een verkeerd moment instapt, er is namelijk niet één instapmoment. Met deze ‘automatische’ belegging spreid je het risico. Daarnaast creëer je een rendement-op-rendement effect.

Meer weten?

Vond je dit een interessant onderwerp? Laat het ons weten door je in te schrijven op onze nieuwsbrief en hou onze socials in de gaten. Wil je een beleggingsplan maken, maar je komt er niet helemaal uit? Geen probleem, BWB Beleggen staat voor je klaar en we helpen je graag.

Wil je graag starten met beleggen? Dat kan hier!

Lees meer over: , ,