Voor- en nadelen van een hardware wallet

Een hardware cryptowallet is een apparaat dat wordt gebruikt om cryptocurrencies zoals Bitcoin, Ethereum, en Ripple op te slaan. In tegenstelling tot software wallets of het bewaren van cryptocurrency op een exchange, wordt een hardware wallet offline bewaard, waardoor het minder kwetsbaar is voor diefstal. Er zijn voordelen verbonden aan het gebruik van deze externe cryptowallets, maar zijn er ook enkele nadelen die overwogen moeten worden.

Voordelen van een externe cryptowallet

Sterke beveiliging  

Het voornaamste voordeel van een externe cryptowallet is de sterke beveiliging van de apparaten. Ze bieden een hoog niveau van beveiliging, omdat ze offline worden opgeslagen. Dit zorgt ervoor dat hackers geen toegang hebben tot de privésleutel van de wallet, waardoor de kans op diefstal of verlies van cryptocurrency aanzienlijk wordt verminderd. 

Een externe wallet geeft gebruikers de volledige controle over hun cryptocurrency. Het bezitten van een eigen wallet betekent dat je de enige persoon bent die toegang heeft tot de privésleutel en daarmee volledige controle over je cryptocurrency hebt. In tegenstelling tot het bewaren van cryptocurrency op een exchange, hoef je niet te vertrouwen op derden voor de beveiliging van je vermogen. 

 

Efficiënt  

Naast de sterke beveiliging, is een hardware wallet erg efficiënt. Hardware wallets ondersteunen meerdere cryptocurrencies, waardoor gebruikers verschillende valuta’s kunnen opslaan op één apparaat. Dit betekent dat je niet voor elke cryptocurrency die je bezit een aparte wallet hoeft te hebben. Dit maakt het beheren van cryptocurrency eenvoudiger en efficiënter. 

Verder is de toegang tot een externe cryptowallets gemakkelijk en ze kunnen overal ter wereld worden gebruikt. Het enige dat je nodig hebt, is de wallet en een apparaat waarmee je het kunt verbinden, zoals een computer of je telefoon. 

Nadelen van een externe cryptowallet

Kosten  

Externe cryptowallets zijn vaak duurder dan andere vormen van opslag van cryptocurrency, zoals online wallets of het bewaren van cryptocurrency op een exchange. Dit kan voor sommige gebruikers een obstakel vormen.  

Verlies of diefstal  

Hoewel de beveiliging van een externe cryptowallet hoog is, kan het apparaat nog steeds verloren gaan of gestolen worden. Als je de privésleutel van je wallet kwijtraakt, is er geen manier om toegang te krijgen tot je cryptocurrency. 

Daarnaast is het zo, in tegenstelling tot een bankrekening of een beleggingsfonds, dat cryptocurrency-wallets niet verzekerd zijn en er zit geen garantie op. Dit betekent dat als je je cryptocurrency kwijtraakt door een storing in de hardware van de wallet, er geen manier is om deze te herstellen. 

Vertragingen 

Voor de fanatieke daytraders: externe cryptowallets kunnen vertragingen veroorzaken bij het verzenden of ontvangen van cryptocurrency, omdat de transacties eerst via de wallet moeten worden bevestigd. Dit kan frustrerend zijn voor gebruikers die snel transacties willen uitvoeren. 

 

Het aanschaffen en gebruiken van een externe wallet is een persoonlijke keuze en er zijn veel verschillende opties. Elke belegger heeft zo zijn eigen voorkeuren. Kies altijd een optie waar jij zelf achter staat en waar jij je het fijnst bij voelt! Wij raden de externe wallets van Ledger aan. Gemakkelijk in gebruik en voorzien van sterke beveiliging. 

Meer weten?

Vond je dit een interessant onderwerp? Laat het ons weten door je in te schrijven op onze nieuwsbrief en hou onze socials in de gaten. Wil je een beleggingsplan maken, maar je komt er niet helemaal uit? Geen probleem, BWB Beleggen staat voor je klaar en we helpen je graag. Neem gerust contact met ons op!

 

(DISCLAIMER)Let op: beleggen brengt risico’s met zich mee, je kan je inleg verliezen  

Lees meer over: