Waarom daalt de aandelen- en cryptomarkt?

Afgelopen weken heeft zowel de aandelenmarkt als de cryptowereld te maken met een flinke daling in prijzen. Zo daalde de AEX in de afgelopen twee weken met z’n 70 punten naar een diepte punt van 635 punten. Het is anderhalf jaar gelden dat de AEX zo laag stond. Hiernaast daalde bitcoin met ongeveer 30% in de afgelopen maand. In dit artikel gaan we in op de oorzaken van deze daling.

Macro factoren

De verschillende markten ondervinden last van de hoge inflatiecijfers die de afgelopen maanden bekent worden gemaakt. Als reactie op deze cijfers verhoogt de Amerikaanse Federal Reserve (FED) met hoge rentes. Op 15 juni verhoogde de FED de rente met 75 basispunten, dit is de grootste verhoging in 28 jaar.

Hiernaast is de oorlog tussen Rusland en Oekraïne een onvoorspelbare factor die veel onzekerheid met zich meeneemt. Door deze onzekerheid halen veel beleggers hun investeringen uit de markten. Vooral grote hedgefonds nemen het zekere voor het onzekere en halen geld uit de risicovolle investeringen. Dit is dan ook te zien in de cryptowereld waar verschillende hedgefondsen tegen liquiditeit aan zitten.

Angst

Door deze onzekere tijden heerst er veel angst in de markt dit is ook terug te zien aan de Fear & Greed Index, deze stond afgelopen week op een score van 7 uit 100. Dit is een angst die niet meer is gezien sinds de COVID-19 crash in maart 2020. Door de daling is er veel speculatie over een bearmarket die zal duren tot 2024. Of dit ook gaat gebeuren ligt aan de verschillende macro factoren die niet te voorspellen zijn.

 

Meer weten?

Vond je dit een interessant onderwerp? Laat het ons weten door je in te schrijven op onze nieuwsbrief en hou onze socials in de gaten. Wil je een beleggingsplan maken, maar je komt er niet helemaal uit? Geen probleem, BWB Beleggen staat voor je klaar en we helpen je graag.

Wil je graag beleggen in crypto? Dat kan hier!

Lees meer over: ,