Waarom edelmetalen kopen?

De voornaamste reden dat mensen edelmetalen kopen is dat edelmetalen haar intrinsieke waarde niet verliest. Waarom? Om dit uit te leggen kijken we eerst naar het neefje van goud, namelijk geld.

Goud

De intrinsieke waarde van geld is de waarde van het materiaal van de munten of het bankbiljet. Door alle eigenschappen van goud is de intrinsieke waarde van goud zo hoog als dat het kost om goud te kopen. De laatste jaren hebben goud en zilver een rendement opgeleverd van ruim 9% gemiddeld per jaar. Als je dit tegen over de inflatietrend zet van de afgelopen jaren waarbij uw geld steeds minder waard wordt, ontstaat er een duidelijke reden waarom mensen investeren in edelmetalen. Dit betekent niet dat het investeren in edelmetalen zonder risico’s is, de goud en zilverkoers laat ook van tijd tot tijd een harde daling zien.

Zeldzaamheid

Tijdens inflatie zijn er feitelijk gezien twee investeringen die waarde vast zijn namelijk voedsel en brandstof. De mens kan namelijk niet zonder voedsel en/of brandstof. Als u echter geen boer of oliesjeik bent is het opslaan van voedsel en brandstof onmogelijk. Dit brengt ons bij edelmetalen, voor €8000 kunt u een ton koper kopen maar voor hetzelfde geld kunt u ook 4 ounces goud kopen. Dit is ook een reden waarom edelmetalen zo gewild zijn, ze zijn zeldzaam en ze geven de mogelijkheid om veel waarde op een klein plek op te slaan.

Conclusie

De reden waarom mensen dus investeren in edelmetalen zijn dat er weinig risico aan vast zit, ze verliezen niet hun intrinsieke waarde, ze zijn toepasbaar en gemakkelijk op te slaan. Hiernaast laat de koers van edelmetalen zien dat een verslechterende economie ervoor zorgt dat meer mensen overstappen van valuta naar edelmetalen waardoor prijzen worden opgedreven.

Lees meer over: