Waarom in aandelen beleggen?

De laatste tijd wordt beleggen in het algemeen steeds populairder en daarmee ook het beleggen in aandelen. Een reden om te kiezen voor aandelen is, omdat ze op dit moment een hoger potentieel rendement geven dan spaarrentes en obligaties. De keerzijde is wel dat er bij aandelen meer risico’s aanwezig zijn.

Wat zijn de voordelen?

Aandelen zijn uitermate geschikt voor (zeer) korte termijn beleggen, maar ook voor de lange termijn. Kortom, je kan je eigen koers bepalen. Dit komt voort uit het feit, dat je al vanaf €1 kan beginnen met aandelen kopen. Daarnaast zijn de transactie kosten bij brokers redelijk goedkoop. Het gaat hier om €0-€2 per transactie bij kleine transacties. Dit houdt in dat je zo met €1000 aandelen kan kopen en hier betaal je nog geen 1% als transactie fee overheen. Je kan gemakkelijk winst maken, doordat je op ieder moment je aandelen kan verkopen. Vervolgens kan je de inleg + de winst gemakkelijk opnemen. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld vastgoed of obligaties, hierbij kan je niet zomaar even een dag, week of maand beleggen.

Wat zijn de risico’s?

Uiteraard zijn er ook risico’s verbonden aan het beleggen in aandelen. De meest voorkomende risico’s zijn marktrisico, renterisico, kredietrisico, liquiditeitsrisico, valutarisico.

 

Lees meer over: