Waarom is het aandeel Prosus zo enorm gedaald in 2023

De afgelopen weken rommelde het al vaker bij het Nederlandse Tech-bedrijf Prosus. Dit kwam vrijdag 22 december tot uiting met een daling van 17% op de AEX. Vandaag bekijken we wat er met het bedrijf is gebeurd en gaan we dieper in op de oorzaak achter deze plotselinge daling.

Wat is Prosus?

 

Prosus is een wereldwijde tech-investeerder die voornamelijk investeert rond internet en media. Het bedrijf wat ontstond na een splitsing in werkzaamheden met moederbedrijf Naspers, een Zuid-Afrikaanse onderneming. Het bedrijf Prosus is beursgenoteerd in Amsterdam en is dus ook aanwezig op de AEX. Het bedrijf is voornamelijk bekend van investeringen wereldwijd in de media en tech-wereld.

 

Het bedrijf heeft belangen in veel verschillende ondernemingen wereldwijd. Het bevindt zich onder andere in online marktplaatsen, betalingsverwerkers en educatieve platforms. Daarnaast heeft het bedrijf ook belangen in de maaltijdbezorging. Het belangrijkste bezit van Prosus op dit moment bezit is 26% van de Chinese onderneming Tencent.

 

Waarom is de koers van het bedrijf zo gedaald?

 

Deze plotselinge daling heeft alles te maken met de onderneming Tencent, die deze week ook flink gezakt is op de beurs. Tencent is een van de grootste en belangrijkste online technologiebedrijven ter wereld. Deze Chinese multinational heeft belang in veel verschillende online markten. Zo is het bedrijf actief in de e-commerce, sociale media, AI en ook gaming. Vooral de laatste is belangrijk.

 

Tencent zit achter bedrijven als WeChat, een Chinese variant van WhatsApp maar ook gamebedrijven als Riot Games en PUBG. Vooral de games hebben te maken met de recente daling van beide bedrijven. Het bedrijf is dus ook deels in bezit van Prosus die dus mee gedaald is met Tencent. "De AEX kleurde afgelopen week al rood", aldus de Telegraaf. Prosus zorgde alleen nog maar voor een grotere daling van de AEX.

 

De overheid van China heeft namelijk nieuwe regelementen opgesteld om het gamen onder de bevolking met name jongeren te verminderen. Dit deed het land in 2021 al een keer door banden te leggen aan het aantal uren wat jongeren aan games besteden te verminderen. Deze trend is dus niet nieuw maar afgelopen week kwamen er weer nieuwe regels naar buiten.

 

In 2023 legt de NPPA, de Chinese toezichters van gaming, een voorstel voor om het gamen te laten afbouwen. Dit in de richting van beloningen en online transacties te verminderen. Zo wil de NPPA beloningen voor het regelmatig inloggen van gebruikers verbieden. Ook willen ze het uitgeven van buitensporige online transacties indammen.

 

Deze ontwikkelingen in China leidden tot bezorgdheid op de markt, omdat het verminderen van gamingactiviteiten kan resulteren in een afname van gebruikers en inkomsten voor bedrijven als Tencent, en indirect voor Prosus vanwege zijn belang in Tencent.

 

Deze ontwikkelingen in China zorgde voor een daling van beide aandelen. De kans op nieuwe regelementen zorgt namelijk voor een waarschijnlijke afname in de gebruikers van games. Dit is iets wat Tencent en uiteindelijk Prosus ook raakt.

 

Over het algemeen is Prosus een gezond bedrijf en aandeel. Vanuit dit oogpunt verwachten wij niet dat het bedrijf deze daling blijft houden. Daarnaast verwachten we ook dat het bedrijf weer terug stijgt naar zijn oude koers.

Al eerder dit jaar zagen we bijzonderheden op de AEX. Prosus kan dezelfde kans zijn als Adyen. Het aandeel Adyen daalde aanzienlijk, op dit moment ligt weer bijna op de oude koers.

Met het aandeel en bedrijf Prosus zijn geen vreemde dingen aan de hand. De enige rede van de daling is de ontwikkeling is China. De kans dat het bedrijf weer terug stijgt naar haar oude koers is dus ook groot.

Prosus koers

Meer weten?

 

Vond je dit een interessant onderwerp? Laat het ons weten door je in te schrijven op onze nieuwsbrief en hou onze socials in de gaten. Wil je een beleggingsplan maken, maar je komt er niet helemaal uit? Geen probleem, BWB Beleggen staat voor je klaar en we helpen je graag.

 

Let op: beleggen brengt risico's met zich mee, je kan je inleg verliezen   

Lees meer over: ,