Waarom stijgt de goudkoers in 2023?

In de afgelopen weken hebben we een grote stijging van de goudkoers kunnen zien. Op 2 december 2023 bereikte de goudprijs een All-Time-High. Maar wat is de reden dat de goudkoers juist nu stijgt? We duiken in de geschiedenis van goud en we bekijken het nieuws om te kunnen achterhalen wat de oorzaak van de stijging is.

Geschiedenis van goud

 

Om deze vraag te beantwoorden moeten we terugkijken in de geschiedenis van goud. Goud wordt al eeuwenlang als waardevol gezien en het beleggen in goud is een van de oudste manieren van beleggen. Naast beleggen wordt goud ook gebruikt in elektronica en sieraden. Al sinds de oudheid zijn er voorbeelden van gouden sieraden.

Maar goud laat nog iets zien in haar geschiedenis, de goudprijs. Aan deze prijs kunnen we een beetje herleiden waarom de prijs juist nu zo hoog staat. Wanneer we de prijs uitzoomen op 25 jaar zien we hoe de prijs stijgt en daalt.

De goudprijs is een prijs die over tijd altijd stijgt. Dit omdat goud nu eenmaal schaarster wordt. Maar goud kent nog een andere eigenschap, haar mogelijkheid om inflatie tegen te gaan. Goud is namelijk een van de middelen om inflaties tegen te gaan.

 

Dit is heel goed te zien gedurende de kredietcrisis. Deze crisis heeft plaats gevonden in een periode van 2007 tot ongeveer 2013. De crisis ontstond in de Verenigde Staten rond huisprijzen. Toen deze prijzen weer stagneerde was het gehele vertrouwen in de bankensector verdwenen. Dit zorgde voor een reeks aan banken die failliet gingen. Ook zorgde dit voor weinig vertrouwen in de financiële sector. Er was dus veel onrust in de financiële wereld.

 

Wat ook te zien is gedurende deze crisis, is het feit dat de goudprijs enorm steeg. Deze steeg van $ 15.300 per kilo in april 2007 naar $ 44.300 per kilo in juli 2012. Dit is een van de bijzondere dingen van goud. Wanneer het vertrouwen in de financiële sector opdroogt vluchten veel beleggers naar goud. Dit leidt tot een grote stijging in de goudkoers.

Goudprijs

Waarom stijgt de goudkoers juist nu?

 

De goudkoers is nu ook weer stevig in trek. Deze heeft op 2 december haar All-Time-High behaalt. Maar wat is de reden dat de goudkoers hard stijgt? Deze vraag kunnen we aan verschillende geopolitieke ontwikkelingen koppelen. Wanneer er veel onrust in de wereld is heeft de goudkoers de neiging om te gaan stijgen. Wanneer de onrust weg ebt en het vertrouwen in de aandelenmarkt en de financiële sector stijgt, daalt de goudprijs weer. Dit is de manier waarop de goudprijs bewogen heeft in de afgelopen jaren.

 

Op dit moment zijn er veel geopolitieke ontwikkelingen die voor veel onrust zorgen. Een langer aanhoudend conflict op het Europees continent is er een van. De oorlog tussen Rusland en Oekraïne zorgt voor veel onrust. Maar dit is niet het enige conflict. Ook het conflict tussen Israël en Hamas zorgt voor veel onrust. Tijdens dit conflict kijkt de gehele wereld mee en zijn invloeden te voelen van veel meer dan alleen deze twee partijen. Deze ontwikkelingen zorgen voor stijgingen in de goudprijskoers en van banken hebben grote invloed op de goudkoers. Met name de FED, de Amerikaanse Centrale Bank, heeft op dit moment veel invloed op de prijs. De verwachting is namelijk dat de bank in korte tijd de rente gaat laten zakken.

 

Dit heeft als gevolg dat de Amerikaanse dollar minder waard wordt. Deze ontwikkelingen zijn gunstig voor de belegger buiten de VS. Goud wordt namelijk afgerekend in dollars, wanneer deze minder waard worden is het goedkoper voor beleggers om in goud te investeren.

Meer weten?

 

Vond je dit een interessant onderwerp? Laat het ons weten door je in te schrijven op onze nieuwsbrief en hou onze socials in de gaten. Wil je een beleggingsplan maken, maar je komt er niet helemaal uit? Geen probleem, BWB Beleggen staat voor je klaar en we helpen je graag.

 

Let op: beleggen brengt risico's met zich mee, je kan je inleg verliezen   

Lees meer over: