Handelsvolume

De meeste beleggers focussen zich tijdens het kopen of verkopen op alleen de koers van bijvoorbeeld een aandeel. Hoewel de koers een zeer belangrijke indicator is, is er nog een ander belangrijke factor waarmee belegger rekening moeten houden maar dit vaak niet doen: het handelsvolume.

Wat is handelsvolume?

Handelsvolume geeft de totale waarde van een aandeel, crypto of bredere markt dat op een bepaalde dag, week of langer wordt verhandeld. Continu volgen verschillende geautomatiseerde systemen hoeveel er verhandeld wordt.

Wat is het belang van handelsvolume?

Beleggers die alleen naar de koersschommelingen kijken zien maar de helft van waarheid. Door zowel koers- als volumeschommelingen te combineren, krijg je de totale inzicht in de trendrichting van het aandeel. Om dit te verduidelijken geven we een aantal voorbeelden.

 

Hoog handelsvolume:

  1. Stel je voor dat van een aandeel gemiddeld 10 miljoen aandelen per dag verhandeld worden. Als dat aandeel 10% stijgt en het volume verdubbeld die dag naar 20 miljoen, dan is dat een teken dat institutionele beleggers zoals beleggingsfondsen waarschijnlijk dit aandeel kopen. Dit duidt op sterke steun.
  2. Als dit aandeel niet 10% stijgt maar 10% daalt terwijl het volume verdubbeld naar 20 miljoen, dan is het een teken dat institutionele beleggers waarschijnlijk aandelen verkopen. Dit is een teken van zwakte.

 

Laag handelsvolume:

  1. Stel dat een aandeel op een bepaalde dag 10% stijgt in prijs, maar die dag wordt er slecht 5 miljoen aandelen verhandeld, wat de helft is van het gemiddelde dagelijks handelsvolume. Dan zit er niet veel overtuiging in de koersstijging, het aandeel is namelijk kwetsbaar voor een sterke daling.
  2. Als het aandeel 10% daalt met een lager dan gemiddeld handelsvolume, is het niet direct een slecht teken. Het is mogelijk dat het een kortstondige pullback is voor toekomstige stijgingen.
Lees meer over: , ,