S&P 500, de grootste aandelenindex, wat is het?

Misschien heb je wel eens gehoord van de S&P 500. Vaak genoeg gaf de Amerikaanse investeerder Warren Buffett het advies aan beleggers om een goedkope indextracker (ETF) op de S&P 500 te kopen. In de periode 1957-2020 was het gemiddelde rendement namelijk ruim 10%.

Wat is de S&P 500?

De S&P 500 (Standard & Poor 500) is een aandelenindex van de 500 best presterende en grootste bedrijven van de Verenigde Staten. De index wordt opgesteld door een commissie bestaand uit economen en analisten van Standard & Poor’s. Door zijn brede samenstelling wordt de index als een belangrijke graadmeter voor de Amerikaanse aandelenmarkt gebruikt.

Waar bestaat de S&P 500 uit?

De aandelenindex bestaat uit 11 sectoren en binnen deze sectoren zijn verschillende Amerikaanse bedrijven opgenomen. Deze zijn gewogen aan de hand van een aantal criteria, deze zullen we later in dit artikel benoemen. De sectoren zijn momenteel als volgt:

 1. Information Technology - 26,4%
 2. Health Care - 15,2%
 3. Financials - 11,6%
 4. Consumer Discretionary - 10,4%
 5. Industrials - 8,4%
 6. Communication Services - 7,5%
 7. Consumer Staples - 7,0%
 8. Energy - 5,1%
 9. Utilities - 3,0%
 10. Materials - 2,7%
 11. Real Estate - 2,7%

Uitbreidingen

Vroeger bestond de index slechts uit 3 sectoren, maar deze is door de jaren heen dus flink gegroeid. Een aantal crypto voorstanders speculeren over crypto als 12e sector. Het investeren kan dan door niet zelf cryptovaluta kopen, maar de ETF zou dan op basis van de top 100 projecten de marktkapitalisatie gaan tracken en jij kan hierin investeren. Zo volg je de prijsontwikkelingen van deze top 100.

 

Voorwaarden S&P 500

Een bedrijf moet aan de volgende voorwaarde voldoen om in de S&P 500 te kunnen komen:

 • Het bedrijf moet uit de Verenigde Staten komen en primair genoteerd zijn op de Amerikaanse beurs.
 • De aandelen moeten liquide zijn.
 • Minstens 50% van de uitstaande aandelen moet beschikbaar zijn voor openbare handel.
 • Het bedrijf moet positieve inkomsten rapporteren in het meest recente kwartaal. Daarnaast moet de som van de inkomsten van de afgelopen vier kwartalen ook positief zijn.
 • De marktkapitalisatie moet 13,1 miljard dollar zijn.

Deze voorwaarden worden gebruikt om de bedrijven te beoordelen. Wanneer een bepaald bedrijf onvoldoende presteert, dan wordt deze vervangen door een ander beursgenoteerd bedrijf. Op deze manier worden de 500 beste bedrijven van de Amerikaanse economie nauwgezet gevolgd.

In een eerder artikel bespraken we de FAANG-aandelen. Deze bedrijven staan al een aantal jaren in de absolute top van de S&P 500.

Investeren in de S&P 500

De S&P 500 wordt gezien als een goede investering voor de lange termijn. Voornamelijk vanwege de goed spreiding. Je spreidt niet alleen tussen verschillende bedrijven, maar ook tussen verschillende sectoren. Wil je beleggen in de S&P 500? Dat kan hier!

Meer weten?

Vond je dit een interessant onderwerp? Laat het ons weten door je in te schrijven op onze nieuwsbrief en hou onze socials in de gaten. Wil je een beleggingsplan maken, maar je komt er niet helemaal uit? Geen probleem, BWB Beleggen staat voor je klaar en we helpen je graag.

Lees meer over: