Starten met duurzaam beleggen in 2024

Duurzaam beleggen Duurzaam beleggen duidt op beleggingen die een positieve bijdrage aan mens, milieu en klimaat leveren. Vaak wordt er gerefereerd naar de 17 Sustainable Development Goals (SDG’s). Deze doelen zijn door de 193 lidstaten van de Verenigde Naties voor de periode 2015-2030 vastgelegd.  Wanneer we spreken van duurzaam beleggen zijn er kortweg drie soorten…

Duurzaam beleggen

Duurzaam beleggen duidt op beleggingen die een positieve bijdrage aan mens, milieu en klimaat leveren. Vaak wordt er gerefereerd naar de 17 Sustainable Development Goals (SDG’s). Deze doelen zijn door de 193 lidstaten van de Verenigde Naties voor de periode 2015-2030 vastgelegd.  Wanneer we spreken van duurzaam beleggen zijn er kortweg drie soorten van duurzaam beleggen te onderscheiden: het “best in class” principe, uitsluiten en impact investing. In dit artikel benoemen we deze drie vormen en leggen we uit wat ze inhouden.

 

Het “best in class” principe

Dit principe is de minst zware vorm van duurzaam beleggen. De belegger sluit vooraf geen sectoren uit, ook niet van minder duurzame sectoren zoals de luchtvaart, bouw of fossiele brandstoffen. Er wordt binnen iedere sector gekeken welk bedrijf het best scoort op basis van bepaalde duurzaamheid criteria.

Een belegger die belegd volgens het “best in class” principe is iemand die vooraf geen sector uitsluit, maar wel de meest duurzame uit de sector zal kiezen.

 

Uitsluiten

Bij het uitsluiten van sectoren en bedrijven worden aan de hand van uitsluitingscriteria bepaald dat er niet in een sector of bedrijf wordt belegd. Denk aan casino’s, energieleveranciers of wapenfabrikanten. Soms worden niet alleen sectoren of bedrijven uitgesloten. Het kan ook zijn dat er beleggingen in bepaalde landen of regio’s worden geboycot.

 

Impact beleggen

Impact beleggen is de meest duurzame manier van beleggen. De belegger streeft naar het behalen van een goed rendement én een positieve impact op de wereld. Dat de belegging een positieve impact op de wereld heeft is belangrijker dan een positief rendement. Kortom draait het om mensen, milieu en winst.

Een impact belegger is met drie pijlers te onderscheiden:

  • De belegger wil beleggen in bedrijven die actief bezig zijn met het maken van een positieve bijdrage aan de wereld.
  • De belegger streeft naar een mooi rendement.
  • De bijdrage die gemaakt wordt is meetbaar.

 

Meer weten?

Vond je dit een interessant onderwerp? Laat het ons weten door je in te schrijven op onze nieuwsbrief en hou onze socials in de gaten. Wil je een beleggingsplan maken, maar je komt er niet helemaal uit? Geen probleem, BWB Beleggen staat voor je klaar en we helpen je graag.

Wil je graag starten met beleggen? Dat kan hier!

Lees meer over: