Wat is een aandelenmarkt?

De aandelenmarkt is de plek waar mensen en bedrijven bij elkaar komen om aandelen te verhandelen. Deze plek wordt ook wel de aandelen- of effectenbeurs genoemd. Er zijn veel aandelenmarkten in de wereld; AEX, AMX, AScX, NYSE, NASDAQ, Tokyo Stock Exchange, Euronext, enz. Op al deze effectenbeurzen kan je verschillende aandelen kopen. In Nederland hebben we drie effectenbeurzen:

AEX

De AEX is de meest bekende effectenbeurs in Nederland. De AEX geeft het koersverloop van de 25 grootste en meest verhandelde Nederlandse aandelen weer. Kortom de samenstelling van de index is dus afhankelijk van de marktkapitalisatie. De weging wordt bepaald aan de hand van een rekenmethode die vastgesteld is door Euronext Amsterdam.

Aandelen op de AEX zijn bijvoorbeeld de volgende: Adyen NV, Aegon, ASMl en Heineken.

AMX

De AMX is de tweede grootste effectenbeurs van Nederland. De AMX geeft het koersverloop van de middelgrote Nederlandse aandelen. Kortom de samenstelling van de aandelen is gebaseerd op de 26-50 grootste en meest verhandelde aandelen. Dit volgt de top 25 van de AEX op.

Aandelen op de AEX zijn bijvoorbeeld de volgende: ABN AMRO BANK NV, Air France-KLM, Basic-Fit en PostNL.

AScX

De AScX is de derde grootste effectenbeurs van Nederland. De AScX geeft het koersverloop van de kleinere Nederlandse bedrijven weer. Kortom de samenstelling van de aandelen is gebaseerd op de 51-75 grootste en meest verhandelde aandelen. Dit volgt op de 26-50 van de AMX.

Aandelen op de AScX zijn bijvoorbeeld de volgende: Avantium, B&S Group SA, BAM en Heijmans.

Waar speelt het zich af?

Als mensen aan de aandelenmarkt denken, dan wordt er vaak gedacht aan chaotische situaties, schreeuwende mensen en cijfers die continu veranderen. Dit beeld komt voornamelijk uit vroegere tijden en films. Tegenwoordig vindt aandelenhandel voornamelijk online plaats. Het woord aandelenmarkt en de effectenbeurs worden vaak door elkaar gebruikt, dit komt omdat de aandelenmarkt als ware onderdeel is van de beurs. Een aandelenmarkt is een deel van de beurs waar alleen in aandelen gehandeld kan worden. De effectenbeurs is een verzamelnaam voor aandelen, obligaties en andere verhandelbare waardepapieren.

Lees meer over: