Wat is een ETF (Exchange-traded fund), hoe koop je ze in 2024?

Wanneer je net begint met beleggen kan je snel verloren raken in allerlei verschillende beleggingsproducten. Van aandelen tot crypto, er zijn tientallen producten om in te beleggen. In dit artikel gaan we dieper in op een van de meest populaire beleggingsproducten voor beginnende beleggers, de ETF.

Wat is een ETF?

De ETF is de afkorting van Exchange-traded fund. Het zijn fondsen die op de beurs verhandeld worden. Een Exchange-traded fund wordt ook wel indextracker of tracker genoemd, dit komt doordat ze een index volgen. Waar je bij aandelen eigenaar wordt van een stukje van het bedrijf, koop je met een indextracker een product dat de waarde van het onderliggende product volgt. Zo volgt een tracker bijvoorbeeld de S&P500 of NASDAQ. Je volgt daarmee een soort mandje van aandelen. Het grote voordeel hierbij is dat je jouw beleggingsportfolio gemakkelijk en met een betaalbare prijs kunt diversifiëren. De onderliggende waarde van de Exchange-traded fund kan verschillen, dit komt er veel verschillende soorten Exchange-traded funds zijn.

Soorten ETF’s

Het is belangrijk om te weten dat er heel veel verschillende soorten Exchange-traded funds zijn. Ondanks de verschillende soorten werken ze allemaal op dezelfde manier. We benoemen een aantal populaire soorten ETF’s:

  • Commodity ETF’s: deze worden ook wel ETC’s (Exchange Traded Commodity) genoemd. Het zijn trackers ontworpen om de prestaties van grondstoffen te tracken, bijvoorbeeld edelmetalen en landbouwproducten.
  • Obligatie ETF’s: deze zijn ontworpen om uitsluitend in obligaties te beleggen. Dit kunnen bijvoorbeeld overheden of bedrijven zijn.
  • Valuta ETF’s: hierbij beleg je in diverse valuta. Bijvoorbeeld USD, JPY of CAD.
  • Index-ETF’s: deze zijn het meest bekend. Dit soort tracker probeert indexen te volgen, vandaar de naam indextracker. Een voorbeeld van zo’n index benoemde we al in de vorige alinea, bijvoorbeeld S&P500 of NASDAQ.

Wat kost een Exchange-traded fund?

Een groot voordeel van een Exchange-traded fund is dat ze gewoon worden verhandeld via de beurs, net als aandelen. Bij Exchange-traded funds heb echter het voordeel dat je een mandje van aandelen koopt, waardoor je dus diversifieert.

Het is dus duidelijk dat Exchange-traded funds een interessant beleggingsproduct is voor beleggers. Echter is het belangrijk rekening te houden met de kosten bij het kopen van Exchange-traded funds. Voor het onderhouden van het product rekent de uitgever van de ETF een vergoeding. Over het algemeen zijn deze in ETF verwerkt en niet al te hoog, meestal onder de 1%. Naast die ‘lopende kosten’ zijn er ‘transactiekosten’. Wanneer we het hebben over transactiekosten, slaat dat op de kosten die broker rekent aan jou voor het kopen en verkopen van de belegging.

Een beleggingsproduct voor de lange termijn

De ETF is een beleggingsproduct dat vaak gebruikt wordt om over de lange termijn vermogen op te bouwen. Meestal gebeurt dit door wekelijks of maandelijks geld in te leggen. Het geld wat je normaal gesproken misschien op de bank zou laten staan kun je dus ook overzetten naar je broker. Op deze manier bouw je over de lange termijn en herhaalde inleggen vermogen op. Zo creëer je dus rente-op-rente, beter bekend als compound interest.

Een ETF-beleggingsplan maken

Ben jij ook iemand die graag wil starten met vermogen op te bouwen over de lange termijn en wil je niet te veel kosten maken en tijd kwijt zijn aan het beheren van je beleggingen? Dan is Scalable Capital een interessant optie. Deze broker heeft een groot aanbod Exchange-traded funds (meer dan 1.800 Exchange-traded funds). Daarnaast biedt Scalable de mogelijkheid om (kostenvrij!) een ETF-beleggingsplan op te stellen. Je kunt gemakkelijk kiezen in welke Exchange-traded funds je wilt beleggen. Zo kunnen beleggingsplannen al vanaf 1 euro inleg worden opgezet. Klik op de button hieronder om meer te weten te komen over het beleggingsplan van Scalable Capital.

Lees meer over een ETF-beleggingsplan

Meer weten?

Vond je dit een interessant onderwerp? Laat het ons weten door je in te schrijven op onze nieuwsbrief en hou onze socials in de gaten. Wil je een beleggingsplan maken, maar je komt er niet helemaal uit? Geen probleem, BWB Beleggen staat voor je klaar en we helpen je graag.

Lees meer over: ,