Wat is een obligatie?

Een obligatie is een lening uitgegeven door bedrijven of overheden. Een obligatie is een schuldbewijs, met een obligatie leen je in ruil voor rente geld aan de overheid of een onderneming. Als je een obligatie hebt, dan is de tegenpartij verplicht om rente uit te keren en de volledig inzet aan het eind van de lening terug te betalen.

Obligatie kopen

Als je een obligatie koopt leen je geld aan een instantie (Bedrijf of overheid) die de obligatie uitgeeft. Je ontvangt een vergoeding, dit noemen we couponrente. Hoe hoger de kredietwaardigheid van de instantie, hoe lager de couponrente. Met andere woorden als de instantie veel zekerheid heeft dat het je geld terug kan betalen ontvang je minder rente. Dit zorgt er aan de andere kant weer voor dat er weinig risico met je investering gemoeid is, dit is dus een goede manier van beleggen voor iemand die risico avers is. Op het moment dat de kredietwaardigheid lager is, zal je meer couponrente ontvangen, dit komt doordat de zekerheid van het terugkrijgen van je geld lager ligt. Het kan zijn dat je je geld niet snel terugkrijgt of zelfs helemaal niet meer. Al zijn obligaties over het algemeen veilige beleggingen, omdat overheden vaak obligaties uitgeven en overheden gaan nagenoeg nooit failliet.

Naast het geld wat je verdiend met de couponrente kan je met obligaties ook verdienen door koersstijging. Anderzijds kan je je geld ook verliezen door koersdaling. Om te bepalen hoeveel risico een obligatie met zich meebrengt is het nuttig om te kijken naar de rating. Deze rating geeft een indicatie van de kredietwaardigheid van de partij die de obligaties uitgeeft. Deze rating wordt bijvoorbeeld gegeven door: Standard & Poor’s (S&P), Moody’s en Fitch. Zij baseren ze zich op de financiële gezondheid van de emittent, zijn toekomstverwachtingen, de economische vooruitzichten, enz. De beste rating is een AAA-rating, de slechtste rating is een C-rating.

Meer weten?

Vond je dit een interessant onderwerp? Laat het ons weten door je in te schrijven op onze nieuwsbrief en hou onze socials in de gaten. Wil je een beleggingsplan maken, maar je komt er niet helemaal uit? Geen probleem, BWB Beleggen staat voor je klaar en we helpen je graag.

Wil je graag beleggen in het aandeel Nvidia? Dat kan hier!

Lees meer over: