Wat is een technische analyse?

De meest succesvolle investeringen beginnen bij het maken van een analyse, grofweg zijn er twee analysestromingen: de technische analyse en de fundamentele analyse. In dit artikel leggen wij de technische analyse uit.

Technische analyse

Technische analyse is het bestuderen van historische prijsbewegingen om toekomstige koersbewegingen te voorspellen. Beleggers analyseren grafieken om trends en patronen in kaart te brengen. Technische analyse geeft geen antwoord op de vraag: “welke aandelen moet ik kopen?”, maar “wanneer moet ik de aandelen kopen?”.

Beleggers die handelen doormiddel van technische analyse proberen te voorspellen wanneer de prijs van bijvoorbeeld een aandeel zal gaan stijgen en/of dalen. Dit proberen ze te doen op basis van de beleggingsgeschiedenis of het identificeren van patronen in de prijsbewegingen.

 

Patronen

Om succesvol te handelen aan de hand van technische analyse is het van belang om eerst een aantal patronen te begrijpen. Door verschillende patronen te herkennen en te begrijpen kan je actie ondernemen. Hieronder zijn een aantal van de belangrijkste patronen:

  • Head en shoulders
  • Double top
  • Rising wedge
  • Descending triangle
  • Inverse head and shoulders
Lees meer over: , ,