Wat is een wallet?

Ook voor cryptovaluta heb je een portemonnee nodig. Deze digitale portemonnee wordt doorgaans een wallet of e-wallet genoemd. Een dergelijke wallet bewaard, verstuurd of ontvangt je cryptovaluta. Het is dus niet precies hetzelfde als een ‘gewone portemonnee’, maar kan beter gezien worden als een toegang tot je cryptovaluta.

Digitale sleutels

Om toegang te kunnen krijgen tot je wallet heb je digitale sleutels nodig. Deze sleutels worden niet op de blockchain opgeslagen, maar apart daarvan. Er zijn twee belangrijke sleutels die je ontvangt wanneer je begint met cryptocurrency. Een een openbare sleutel (public key) en een privé sleutel (private key).

  • De public key is vergelijkbaar met een IBAN-nummer van een rekeninghouder. Dit adres is nodig om de transacties te kunnen verzenden en crypto te ontvangen.
  • De private key zorgt dat je bij je crypto kan, je zou het kunnen zien als een inlogcode, zoals je dat met een E.dentifier of Rabo Scanner bij de bank kunt doen. Het is dus heel belangrijk dat je private key voor jezelf houdt. Wanneer iemand anders je private key heeft kan diegene dus bij je munten en deze dus stelen.

Welke soorten wallets zijn er?

Er zijn doorgaans 3 soorten software wallets:

1.       De online wallet/ hot wallet

Dit is een website die de functie van de private key in handen heeft. Zulke websites zijn bijvoorbeeld Binance of Bitvavo. Je beheert je portemonnee dus eigenlijk op het internet. Het enige wat je daarvoor hoeft te doen is een account aanmaken bij een cryptocurrency exchange. Vervolgens kan je dit account vanaf je computer of mobiel beheren. Je koopt en verkoopt de munten dus bij de exchange waar jij een account hebt.

 

2.       De Desktop wallet

Deze installeer je op een desktop of laptopcomputer en geeft je volledige controle over je wallet.

3.       De mobiele wallet

Het is vergelijkbaar met de desktop wallet alleen installeer je deze op je mobiel.

Naast de genoemde zijn er nog 2 alternatieve wallets:

  1. De hardware wallet is een soort USB-stick waar je jouw crypto’s kunt opslaan. Doorgaans is deze wallet het meest veilig.
  2. De papieren wallet is een fysieke kopie van je public en private keys.
Lees meer over: